Connect with us

Sport

Da li je ovo moguće?! Šta rade Đokoviću u trci na ATP listi

Foto: Pexels

ATP menja pravila o bodovanju otkako je počela pandemija koronavirusa, ali najnovija pravila ATP -a bi Novak Đoković mogao da smatra „prilično ružno uvedenim“.

Do sada se „najboljim na kraju sezone“ proglašavao teniser koji, na kraju sezone ima najviše ATP bodova ( koji se skupljaju na osnovu upoređivanja rezultata u dve godine, pa ako sebe na nekom turniru nadmašite u odnosu na prošlogodišnji rezultat na tom nadmetanju – uvećava vam se bodovni saldo, ako imate isto ostvarenje – ostaju vam osvojeni bodovi, a ako budete lošiji nego u prethodnoj sezoni, ili odsustvujete s turnira, na kome ste igrali godinu dana ranije, onda gubite određeni broj ATP bodova ).

Ali, sada će se za „najboljeg na kraju ove sezone“ proglašavati – igrač koji je sakupio najviše bodova samo u 2021. godini, bez obzira na ATP listu. I, tu već stvari stoje nešto nepovoljnije za Novaka Đokovića.

ATP je, bez prethodnog obaveštavanja tenisera, a ni javnosti, u najnovijem tekstu posvećenom teniseru Stefanosu Cicipasu, obelodanila da će se za „najboljeg na kraju godine“ (umesto lidera ATP liste) proglasiti pobednik ATP trke u 2021.

„Ove godine Trka odlučuje ko će biti zvanično ‘najbolji na kraju godine’. Može li Cicipas da to ostvari? Nije isključeno, ako se uzme u obzir forma ovog 22-godišnjaka“, napominje se u tekstu na sajtu ATP-a.

Pomenuti Cicipas je zasad sakupio najviše bodova u 2021. i predvodi ATP trku. On ima 2.840 bodova, drugi je Andrej Rubljov sa 2.490, a Đoković je tek treći sa 2.320.

Dakle, tek tako, „preko noći“, Novaku Đokoviću je naprasno postalo teže da obori (još jedan) svetski rekord u tenisu, a da promena propisa nikada ranije nije bilo ni najavljena.

Bilo kako bilo, sramotna odluka ATP može samo da bude dodatni motiv Đokoviću, pred predstojeće izazove u ovoj godini.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Drugi memorijalni šahovski turnir „Dušan Lj. Trifunović 2023“

SIMULTANKA VELEMAJSTORA RIHARDA RAPORTA I TURNIR VETERANA

Narednog vikenda u Beogradu (15-17. decembra 2023. godine) biće organizovan 2. Memorijalni šahovski festival “Dušan Lj. Trifunović 2023”, jedna od najmlađih šahovskih manifestacija u srpskom šahu koja je po prvi put organizovana prošle godine, a u znak sećanja na advokata i šahistu, Dušana Lj. Trifunovića.

Dušan Lj. Trifunović je nakon uspešno završenih studija, ceo radni vek proveo u advokaturi kao veoma cenjen i uspešan advokat, a svoju ljubav prema šahu je gajio od studentskih dana. Nakon odlaska u penziju, šah preuzima primat i Trifunović učestvuje na mnogim turnirima u inostranstvu, a posebno su mu bila zanimljiva prvenstva Evrope i sveta za veterane koja nije propuštao.

U okviru prošlogodišnjeg festivala su i obnovljeni šahovski mečevi advokata i sudija, tradicija započeta davne 1974, a prekinuta 2010. godine. Mečevi Sudija i Advokata predstavljaju jedinstvenu tradiciju u Evropi (verovatno i u svetu). Do sada je odigrano 39 mečeva!

Ove godine organizatori su obezbedili još jedno prijatno iznenađenje za sve ljubitelje šaha, a prvenstveno za sudije, advokate i studente Pravnog fakulteta. Jedan od vodećih svetskih velemajstora Rihard Raport odigraće simultanku sa studentima i profesorima Pravnog fukulteta, kao i sudijama i advokatima (Pravni fakultet, petak, 15.12.2023. u 18 sati).

Drugi deo Festivala je rezervisan za Memorijalni vikend turnir za veterane „Dušan Lj. Trifunović 2023“ (Stari DIF, 16-17.12.2023. od 17 sati). Prošlogodišnji pobednik je velemajstor Branko Damljanović.

Oba događaja predstavljaju prijatno iznenađenje kako za najstarije šahiste i ostale ljubitelje drevne igre, tako i za predstavnike advokatske branše. Razumljivo je onda i zašto vlada veliko interesovanje za učešće i promociju Festivala, čiji je pokrovitelj Humanitarna organizacija „Hrast“, a organizator „Chess Embassy“.

FOTO – NEBOJŠA BARALIĆ
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu