Čokolada, kafa, voće i vino smanjuju rizik od ovih bolesti

Konzumacija polifenola iz različitih namirnica smanjuje rizik od razvoja metaboličkog sindroma, pokazala je studija
Konzumiranje hrane bogate polifenolima, poput voća, vina, kafe i čokolade, smanjuje rizik za 23 odsto od metaboličkog sindroma, koji je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, pokazala je velika studija.
U najopsežnijoj studiji o tome kako potrošnja polifenola u ishrani utiče na rizik od kardiometaboličkih problema, praćeno je više od 6.000 Brazilaca 8 godina.
Studija je otkrila da ishrana namirnicama koje su bogate polifenolom, kao što su grožđe, jagode, pomorandže, čokolada, vino i kafa može da smanjiti rizik od metaboličkog sindroma do 23 odsto. Nalazi, objavljeni u Journal of Nutrition, ističu zaštitne efekte polifenola protiv kardiometaboličkih poremećaja.
Polifenoli suzbijaju rizik od metaboličkog sindroma
Metabolički sindrom je skup metaboličkih neravnoteža i hormonalnih poremećaja koji značajno povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ovo je dobra vest za ljude koji vole voće, čokoladu, kafu i vino, koji su bogati polifenolima. Iako je veza između konzumiranja polifenola i smanjenja rizika od metaboličkog sindroma već identifikovana u prethodnim studijama, nikada ranije nije verifikovana u tako velikom uzorku i tokom tako dugog perioda. Naši nalazi u ovoj studiji ne ostavljaju mesta sumnji: promovisanje ishrane bogate polifenolima može biti vredna strategija za smanjenje rizika od kardiometaboličkih bolesti i prevenciju metaboličkog sindroma, rekla je Isabela Bensenor, koautor članka i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sao Paulo-USP u Brazilu.
Metodologija studija i izvori podataka
Od 6.378 analiziranih učesnika, 2.031 je razvilo metabolički sindrom. Ovo stanje se dijagnostikuje kada su prisutna najmanje tri od pet faktora rizika:
- Abdominalna gojaznost
- Visok krvni pritisak
- Visok šećer u krvi (hiperglikemija)
- Visoki trigliceridi
- Visok nivo nezdravih lipida (dislipidemija)
Planiramo da sprovedemo dalja istraživanja o ulozi polifenola u zaštiti od kardiometaboličkih bolesti. Ono što do sada znamo odnosi se na antiinflamatorna i antioksidativna svojstva ovih jedinjenja, kao i na mogući pozitivan uticaj na mikrobiotu creva, rekla je Bensenor.
Unos polifenola u ishranu
U prirodi je identifikovano više od 8.000 polifenola. Najpoznatije i najviše proučavane su:
- fenolne kiseline – nalaze se u kafi i vinu
- flavonoidi – nalaze se u voću, pasulju i čokoladi
- lignani – nalaze se u semenkama i pomorandži
- stilbeni – nalaze su crvenom grožđu i crnom vinu.
Glavni zaključak studije je da je konzumacija polifenola iz različitih namirnica na najvišem procenjenom nivou od 469 miligrama (mg) dnevno, smanjila rizik od razvoja metaboličkog sindroma za 23 odsto u poređenju sa najnižom potrošnjom polifenola – 177 mg dnevno.
Konzumacija fenolnih kiselina (specifične klase polifenola obilnih u kafi, crvenom vinu i čaju) smanjila je rizik za sličnu količinu.
Različitost hrane je važna jer je jedno od opravdanja za blagotvorne efekte polifenola na zdravlje njihova sposobnost da modulišu mikrobiotu creva. Ovaj proces može da stimuliše rast probiotičkih ili dobrih bakterija. Što je različitiji unos ishrane i izvori polifenola kod osobe, to je bolji efekat na njihovu crevnu mikrobiotu, a samim tim i na njihovo ukupno zdravlje, rekla je ona.
Analiza je pokazala i da je povećana potrošnja flavan-3-ola, podgrupe flavonoida, bila povezana sa 20 odsto manjim rizikom od razvoja metaboličkog sindroma. Crno vino je bilo glavni izvor flavan-3-ola za ispitivani uzorak, čineći 80 odsto ukupnog unosa ovog jedinjenja. Čokolada je takođe bila značajan izvor, sa 10 odsto.
Uticaj polifenola na druge kardiometaboličke poremećaje
Istraživači su proučavali i uticaj polifenola na druge kardiometaboličke poremećaje povezane sa metaboličkim sindromom, kao što su:
- hipertenzija
- insulinska rezistencija
- povišeni trigliceridi
Rezultati su pokazali da su efekti polifenola na metabolizam i srčana oboljenja daleko od zanemarljive. Bez obzira na različite kardiometaboličke faktore rizika, kao što su pol, godine, pušenje i fizička aktivnost, učesnici koji su unosili više polifenola imali su do 30 puta manje šanse da razviju visok krvni pritisak ili insulinsku rezistenciju, a 17 puta manje šanse da imaju povišene trigliceride, kažu istraživači.