Connect with us

Politika region

Član RIK-a: „Moguće je da poslanici budu u skupštinskim klupama 26. juna“

Foto: Unsplash

Možda se glavni uzrok ovom izbornom procesu kojem, naizgled, nema kraja može pronaći u činjenici da je 8. februara, dakle manje od dva meseca pre datuma održavanja izbora, stupio na snagu potpuno novi Zakon o izboru narodnih poslanika. Ne samo da je pravno vrlo problematično menjati jedan takav zakon u izbornoj godini, nego su izmene bile takvog obima da je veći deo nadležnosti, koji je ranije imao RIK prenet na lokalne izborne komisije. Upravo to je, opravdano, dovelo do najveće zabune u široj javnosti po pitanju (ne)rada RIK-a – kaže za Danas Minja Đokić, član Republičke izborne komisije ispred koalicije „Moramo“.

Podsetimo, iako je od održavanja izbora prošlo više od mesec dana, konačni rezultati još nisu poznati.

Ukoliko RIK ostane dosledan svojoj praksi, dodaje on, pa prigovor odbije ne mareći za materijalne dokaze, podnosilac prigovora ima 72 časa od momenta objavljivanja odluke RIK da uloži žalbu Upravnom sudu koji, pak, u roku od 72 časa od prijema žalbe donosi odluku koja je konačna u izbornom procesu.

– Pod pretpostavkom da se pravni lekovi ulože i da se upravnosudski proces okonča najkasnije do 17. maja kada se utvrdi ukupni izveštaj o rezultatima, RIK ima rok od deset dana da svojim rešenjem dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike – što je 27. maj. Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu Narodne Skupštine zakazuje predsednik Narodne Skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, što je 26. jun. Narodna Skupština na toj prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate, a konstituiše se potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Pretpostavka je da novoizabrani narodni poslanici neće imati razloga da u roku od 72 sata izjavljuju žalbu Ustavnom sudu, a čak i da je izjave – nema uticaja na činjenicu da je parlament konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika – zaključuje Minja Đokić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu