Connect with us

Politika

Civilno društvo apeluje na Kurtija i Vučića da potpišu sporazum EU

Photo: Unsplash

Članovi pojedinih organizacija iz srpskog i kosovskog civilnog društva uputili su zajednički apel predsedniku Srbije i kosovskom premijeru da prihvate i potpišu sporazum Evropske unije, odnosno postignu kompromis o implementacionom aneksu na predstojećem sastanku na visokom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastaće se u subotu u Ohridu, a upravo kako bi razgovarali o implementacionom aneksu Sporazuma sa čijim su se baznim delom usaglasili 27. februara u Briselu.

Uoči ovog sastanka diplomatska aktivnost je pojačana. O dijalogu u Briselu, te podršci istom i budućim koracima, razgovaraju međunarodni zvaničnici jedni sa drugima, kao i sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Zajedničkim saopštenjem se oglasilo 19 članova organizacija iz civilnog sektora sa apelom za dvojicu zvaničnika.

„Ovim zajedničkim pismom apelujemo na lidere Kosova i Srbije da prihvate i potpišu sporazum koji je predložila Evropska unija (EU), kao i da na predstojećem sastanku postignu kompromis oko implementacionog aneksa dana 18.03.2023“, navode u pismu.

Evropski sporazum je, ocenjuju, važan korak u pravom smeru za normalizaciju odnosa i evropske integracije, a imaće i, kako navode, pozitivan uticaj na nivou zajednice – za negovanje boljih međuetničkih odnosa.

„Razumemo da predloženi sporazum EU nije zadovoljavajući ni za jednu stranu, međutim, nastavak dosadašnjeg statusa kvo će imati daleko gore posledice i dovesti do novih tenzija, koje će živote građana učiniti težim i manje bezbednim“, poručili su.

Ujedno navode i da građani očekuju od svojih lidera da se međusobno angažuju i prave kompromise koji će olakšati proces evropskih integracija obema stranama, kao i regionu u celini.

„Kompromis je stub demokratskog društva i nije ustupak“, zaključili su.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti otkazali susret u Bratislavi – hitno se dogovara novi

Photo: Unsplash

Kako saznaje RSE iz diplomatskih izvora, Lajčak će pokušati da organizuje susret Vučića i Kurtija u Bratislavi. Međutim, ovi izvori upozoravaju da bez obzira na volju evropskih posrednika, male su šanse za sastanak jer strane nisu spremne za to.

Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu u Bratislavi na forumu think-tank organizacije GLOBSEC koji se održava između 29. i 31. maja.

Vučić i Kurti su predviđeni kao panelisti u odvojenim nastupima i smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredan sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju RSE, Borelj je potvrdio da radi na organizovanju hitnog susreta Vučića i Kurtija.

Iz nezvaničnih izvora saznaje se da i Borelj namerava da otputuje u Bratislavu, ako Vučić i Kurti potvrde učešće na vanrednom sastanku u okviru dijaloga koji nastoji da organizuje Lajčak.

Iz Vlade Kosova su za RSE, međutim, rekli da Kurtijevo učešće na ovoj konferenciji u Slovačkoj „može biti otkazano“.

„Planirano je da (Kurti) ode. Ali, zbog dešavanja u zemlji, učešće je odloženo. Još nije definitivno da li će učestvovati ili ne“, saopštila je Vlada Kosova.

Susret je planiran za sredu, 31. maj, a kako navodi više evropskih izvora, Lajčak ima podršku država članica EU za ovu ideju, jer bi sastanak služio da doprinese smanjenju tenzija na severu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu