Connect with us

Ekonomija

Cene gasa u EU mogle bi pasti ispod 20 evra po megavat satu

Photo: Unsplash

Obilna ponuda mogla bi dodatno smanjiti cene prirodnog gasa u severozapadnoj Evropi tokom leta, rekli su tržišni stručnjaci za Montel, prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

„Neću se iznenaditi ako vidimo cene ispod 20 evra po megavat satu kasnije u trećem kvartalu“, rekla je analitičarka Refinitiva Marina Cigankova.

Naglasila je da dok evropske zalihe gasa rastu, pad cena “plavog energenta” još nije podstakao potražnju za gorivom, a azijska potražnja za tečnom prirodnom gasom takođe je smanjena.

Holandske cene TTF gasa pale su ispod 30 evra po megavat satu prvi put od juna 2021. usled obilnih zaliha, snažnog priliva tečnog prirodnog gasa i slabije potražnje za “plavim energentom”, samo godinu dana nakon istorijskog šoka snabdevanja, izazvanog smanjenjem ruskih tokova prema Evropi.

Nivoi skladišta tečnog prirodnog gasa na kontinentu poslednji put dosad viđeni su na 63 % kapaciteta popunjenosti, u poređenju sa 43 % pre godinu dana, pokazali su podaci Gas Infrastructure Europe.

„Čini se da bi skladišta mogla biti potpuno puna pre kraja leta“, rekla je Cigankova. „Pretpostavljam da tržište jasno vidi ovaj rizik“, dodala je.Kako bi se tržište uravnotežilo, moglo bi biti potrebno da cene dodatno padnu kako bi se destimulisala veća ponuda“, kazala je Cigankova.

S tim su se složili i drugi analitičari. „Ako ne vidimo odgovor vođen snabdevanjem, pretpostavljam da je moguća cena od 20 evra po megavat satu“, rekao je neimenovani britanski analitičar za energetiku.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu