Connect with us

Ekonomija

Cena gasa za potrošače u Srbiji ostaje ista do kraja maja

Foto: Unsplash

Cena gasa za potrošače ostaće ista do 31. maja, a iz budžeta Srbije biće nadoknađena razlika u ceni tog energenta nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, garantuje vladina Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene tog energenta.

Kako će se kretati cena gasa nakon isteka tog roka, nadležni za sada ne mogu da kažu, jer će to zavisiti od pregovora Srbijagasa i Gasproma o novim isporukama ruskog gasa, koji su još na početku.

Cilj Uredbe o privremenoj meri ograničenja cene gasa i nadoknadi razlike između domaćeg i uvezenog gasa „u slučaju poremećaja na tržištu“, koja je doneta, a na predlog Ministarstva privrede, je kako je navela Vlada Srbije otklanjanje posledica poskupljenja tog energenta na privredu i građane.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je za Betu da je veoma teško proceniti kolika će biti novougovorena cena gasa između Srbijagasa i ruske kompanije Gasprom.

Šestomesečni ugovor koji su u novembru dogovorili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putin ističe 31. maja do kada je ugovorena cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Srpska i ruska gasna kompanija započele su razgovore o novoj ceni gasa, ali su oni prema izjavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihjlović još na početku.

Vuletić je ocenio da će nova cena gasa koju će isporučivati Gasprom biti viša od dosadašnje, jer se neće obračunavati samo na osnovu „naftne formule“ kao kada je cena nafte bila 55 dolara za barel, jer je sada oko 110 dolara, već će se u formulu uključiti i berzanska cena tog energenta.

„Cena gasa će zavisiti od dogovorene formule između Srbijagasa i Gasproma“, rekao je Vuletić i dodao da se u energetiku uključila i politika.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ana Brnabić: „Izvoz IT usluga za četiri meseca 740 miliona evra“

Foto: Unsplash

Sve veću ulogu u rastu ekonomije u Srbiji igra sektor usluga, a izvoz IT usluga u prva četiri meseca ove godine dostigao je 740 miliona evra, koliko je bio izvoz u celoj 2016. godini, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je povećan izvoz tri puta za šest godina i istakla kako veruje da će tokom 2022. biti dostignut cilj a to je da „izvoz naše pameti bude veći od dve milijarde evra“.

Brnabić je rekla i da joj je zadovoljstvo da sve obavesti da smo za inicijativu „Moja prva plata“ dobili međunarodnu nagradu od organizacije Imagine Europe, kao najbolja inicijativa u 2021. godini.

Ona je podsetila da je tokom tog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne radno iskustvo i da će Vlada nastaviti sa njim i dalje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu