Connect with us

Politika

Britanski izaslanik za Balkan: „Kosovo ima suvereno pravo da ne dozvoli srpske izbore“

Foto: Unsplash

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, rekao je da Kosovo ima suvereno pravo da odluči, da ne dozvoli srpske izbore na svojoj teritoriji.

On je rekao i da bi Kosovo i Srbija trebalo da postignu dogovor o normalizaciji odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU.

„Velika Britanija je uvek podržavala ovaj proces i ja lično, kao izaslanik, blisko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je odgovoran za dijalog“, rekao je Pič, prenose prištinski mediji.

Dodao je da obe strane moraju da sarađuju kako bi se postigao sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i trajni sporazum, koji je, kako je rekao, prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu.

Pič je rekao da njegova vlada podržava inicijative za podršku regionalnoj saradnji, ekonomskoj integraciji i otvorenim tržištima, kao što je „Otvoreni Balkan“.

„Važno je da novi procesi dopunjuju postojeće inicijative, a ne da se sukobljavaju s njima, kao i da budu sveobuhvatni i otvoreni za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, pod jednakim uslovima“, podvukao je Pič.

On je rekao da je zajednička regionalna tržišna inicijativa suštinski mehanizam za dalju regionalnu ekonomsku integraciju, koja ide paralelno sa evropskom perspektivom regiona.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu