Connect with us

Ekonomija

Brisel pozvao zemlje EU na postepeno ukidanje energetskih subvencija

Photo: Unsplash

Brisel je pozvao zemlje Evropske unije da počnu da postepeno ukidaju ogromne energetske subvencije potrošačima, dok se pripremaju za ponovno uvođenje budžetskih pravila tri godine nakon izbijanja pandemije korona virusa, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije.

Evropska komisija je iznela svoj plan za povratak Pakta za stabilnost i rast, koji je suspendovan na početku pandemije 2020. godine jer su vlade EU potrošile ogromne sume na podršku svojim ekonomijama i pružanje zdravstvene zaštite, piše Fajnenšel tajms.

Rastuće cene energenata kao posledica rata u Ukrajini prošle godine navela je države članice da pruže podršku domaćinstvima i preduzećima koja se bore da plate svoje račune. Međutim, Evropska komisija je rekla da bi mere sada trebalo poništiti. Vlade su potrošile 1,2 % bruto domaćeg proizvoda EU 2022. na energetske subvencije, a planiraju da potroše 0,9 % u 2023.

Kako cene energije idu niže, trebali bismo preći na postepeno ukidanje većine mera podrške, počevši od onih koje su najmanje ciljane, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik komisije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu