Connect with us

Ekonomija

Brisel pozvao zemlje EU na postepeno ukidanje energetskih subvencija

Photo: Unsplash

Brisel je pozvao zemlje Evropske unije da počnu da postepeno ukidaju ogromne energetske subvencije potrošačima, dok se pripremaju za ponovno uvođenje budžetskih pravila tri godine nakon izbijanja pandemije korona virusa, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije.

Evropska komisija je iznela svoj plan za povratak Pakta za stabilnost i rast, koji je suspendovan na početku pandemije 2020. godine jer su vlade EU potrošile ogromne sume na podršku svojim ekonomijama i pružanje zdravstvene zaštite, piše Fajnenšel tajms.

Rastuće cene energenata kao posledica rata u Ukrajini prošle godine navela je države članice da pruže podršku domaćinstvima i preduzećima koja se bore da plate svoje račune. Međutim, Evropska komisija je rekla da bi mere sada trebalo poništiti. Vlade su potrošile 1,2 % bruto domaćeg proizvoda EU 2022. na energetske subvencije, a planiraju da potroše 0,9 % u 2023.

Kako cene energije idu niže, trebali bismo preći na postepeno ukidanje većine mera podrške, počevši od onih koje su najmanje ciljane, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik komisije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu