Connect with us

Kultura

Branislavu Jerkoviću nagrada „Predrag Peđa Tomanović”

Foto: V.Veličković

Uloga Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji” i Milivojevićev Magbet, glumcu Srpskog narodnog pozorišta Branislavu Jerkoviću donele su nagradu „Predrag Peđa Tomanović”.

Nagradu dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović.

Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj doneli su odluku da upravo ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je kako navode „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

Takođe, dodaju da je „njegov Edip je vešt i snažan lider modernog formata, a opet u kriznim situacijama u koje ga goni sudbina lomljiv i slabašan. Izuzetno zrelom interpretacijom i pažljivo nijansiranim emotivnim sadržajem uloge Branislav kao Edip izaziva i prezir i empatiju”, dok u u ulozi Magbeta „izuzetno vešto, precizno, pre svega u monološkim partiturama naslovnog junaka, suvereno gospodari scenom i donosi jednog novog i drugačijeg Magbeta”, kao i da otkad je Jerković došao u ansambl Drame SNP-a „postao jedan od oslonaca repertoara”.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu