Connect with us

Politika

Bošnjaci i Albanci od Kurtija traže da budu uključeni u briselske pregovore

Photo: Unsplash

Predstavnici SDA Sandžaka, Partije za demokratsko delovanje (PDD). Albanskog nacionalnog veća (ANV) i narodni poslanici ove dve partije u Skupštini Srbije, u Prištini, su razgovarali sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, i od njega zatražili da budu uključeni u briselske pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Lider SDA Samdžaka, Sulejman Ugljanin je, kako prenose portali bliski toj partiji, u razgovorima u Prištini, da nije zadovoljan odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i Albancima u Preševskoj dolini.

Dok god pratimo ovaj razgovor, osećamo se vrlo diskriminisano. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz Igre. Nema trajnog i stabilnog mira, aka se dva manjinska naroda osećaju nesigurno u državi u kojoj žive. Tražimo, da nađi narodi, Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što EU uvažava Srbe sa severa Kosova, poručio je Ugljanin nakon razgovora.

Samo dan kasnije, lider SDA Sandžaka pozvao je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Kosova Kurtija, da „obustave razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, dok na dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline“.

Tražimo da aktivno budemo uključeni u Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, jer su Briselskim sporazumom Srbi sa svera Kosova stavljeni u privilegovan položaj i zbog toga se Bošnjaci, Albanci i drugi manjinski narodi osećaju povređeno i poniženo, rekao je, na konferenciji za novinare, u Novom Pazaru, Ugljanin i pojasnio da se „u tom Sporazumu navodi zaštita nacionalnih manjina kao osnovni uslov za mir, međutim u daljem tekstu i pratećim aktima se srpska manjina na Kosovu stavlja na super poziciju. Mi, Bošnjaci Sandžaka nismo zadovoljni svojim statusom”.

Pozvao je Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelj da „isprave svoju grešku, da poštuju Ustav i zakone Srbije i legitimitet i legalitet političkih stranaka“.

Želimo svako dobro srpskom narodu u Srbiji i srpskoj manjini na svereu Kosova, ali želimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema mira. Neuključivanjem Bošnjaka u ovaj proces stvara se kriva slika i iluzija da je Bošnjacima u Srbiji dobro, zaključio je Ugljanin.

Očekuje, da bi učešćem u pregovorima između Beograda i Prištine, bio rešen deo brojnih problema Bošnjaka u Sandžaku.

Podsetio je, da je kao član Vlade Srbije, 2008. – 2014.godine, tražio da se u proces priprema strategije za dijalog sa Kosovom, uključe predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i bošnjačkih političkih stranaka. Optužio je predstavnike Evropske unije „idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i zaostacima evropske islamofobije“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu