Connect with us

Politika region

Borko Stefanović: „EU još ima razumevanja za Srbiju uz ‘somotski pritisak'“

Photo: Unsplash

Ukoliko ne usaglasimo spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU) po pitanju sankcija Rusiji, moramo biti svesni da slabimo svoju poziciju u odbrani Kosova, izjavio je FoNetu predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović, ocenjujući da evropski partneri, „uz somotski pritisak“, još imaju razumevanje za poziciju Beograda.

Stefanović je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije, ukazao da Beograd ima ogromnu odgovornost da pomogne srpskom narodu na Kosovu, ali da čuva mir i stabilnost, izbegavajući svaki sukob.

Njemu se čini da bi nasilje najviše odgovaralo onima koji pokušavaju da zacementiraju nezavisnost Kosova i pokušavaju da ga „oslobode“ svakog srpskog prisustva.

Sva odgovornost je na kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, „njegovom neodgovornom i iracionalnom ponašanju“, predočio je Stefanović, koji je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Prema njegovom mišljenju, Kurti krši sve postignute sporazume, krajnje jednostrano ih tumači ili primenjuje, pa su Srbi „ucenjivačkim delovanjem Prištine“ naterani da napuste kosovske institucije.

On se boji se da smo na pragu još jedne moguće eksalcije, nestabilnosti, nesigurnosti, možda i nasilja.

Zbog toga Srbija treba da deluje hladne glave, racionalno i u što bližem sadejstvu sa partnerima iz EU i Sjedinjenih Država, savetuje Stefanović, uveren da se bez njihove pomoći problem ne može rešiti.

Izbori na severu Kosova, raspisani za 18. decembar, „suštinski su nepostojeći“, ocenio je on i objasnio da ne vidi kako mogu da se sprovedu.

U slučaju da se održe, ljudi koji bi na njima bili izabrani nemaju legitimitet, smatra Stefanović, koji misli i da zapadni partneri sve više uviđaju da se Kurti ponaša van svake kontrole i pravila.

U takvoj situaciji, kako je naglasio, još je važnije da Beograd ima adekvatan, ali hladnokrvan odgovor kojim se neće dozvoliti da se izgubi nijedan ljudski život zbog registarskih tablica.

Osim rešenja za tablice, koje bi trebalo prolongirati na duži rok, on podseća i na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

To su preduslovi da se Srbi vrate u institucije i da dođe do dogovora o sveobuhtavnom sporazumu koji bi pomogao, ne samo da se Srbija i Kosovo, već ceo region, izvuku iz kandži sukoba i mržnje, naveo je Stefanović.

On smatra da Srbija ispravno insistira na primeni onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, odnosno zahtevom da se reši „prethodno pitanje“ pre nego što bi se došlo do sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji kojim bi bila rešena sva otvorena pitanja.

Mora se jasno staviti do znanja da ne postoji politički subjekt koji bi priznao nezavisnost Kosova ili aktivno učešće u prihvatanju Kosova kao člana Ujedinjenih nacija (UN), poručio je Stefanović.

Osvrćući se na spoljnu politiku, on je naglasio da Srbija mora biti svesna da slabi svoju poziciju po pitanju Kosova, ukoliko ne usaglasi spoljnu politiku sa EU kada je reč o sankcijama Rusiji.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Aleksandar Šapić: „Uskoro će se znati da li će izbori biti 17. decembra“

Photo: Unsplash

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izbori u prestonici vrlo verovatno biti 17. decembra.

„Znaćete za par dana. Ako izbori budu 17. decembra, ako to bude konačan dogovor, znaćete za par dana. Postoje tačno zakonske procedure koje uslovljaju tu odluku. Za par dana ćete imati informacije ukoliko se budemo dogovorili da konačan datum bude 17. decembra. A vrlo verovatno će biti, a za par dana ćete znati koji ćete biti potezi da bismo morali da sprovedemo izbore 17. decembra“, odgovorio je Šapić na pitanje novinarke N1 kada će podneti ostavku ukoliko izbori budu 17. decembra i da li će ići na neku drugu taktiku, poput kolektivne ostavke svih odbornika vlasti u glavnom gradu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, gostujući na RTS, da će parlamentarni, pokrajinski, beogradski izbori, ali i u još nekim opštinama, mogu da se održe već od 17. decembra.

„Dobio sam pismo, evo zvanično. Morate da poštujete demokratiju i opozicione stranke, a nisam neko ko je oduševljen njihovim radom. Oni su rekli da država propada, da je ekonomija uništena, iako je jača nego kada su oni vodili ovu zemlju… Privhatio sam njihovu ideju i spremni smo za izbore od 17. decembra već, mogu da budu 17. decembra“, rekao je Vučić.

On je rekao da je 24. decembra katolički Badnji dan, te da ne mogu da budu održani tada.

„Mogu da budu 17. decembra. Ako žele mogu da budu i 23. decembra. Neka kažu kada žele. Biće zajedno parlamentarni, beogradski, pokrajinski i u još nekim opštinama. Mi znamo da su oni favoriti za izbore u Srbiji“, dodao je Vučić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu