Connect with us

Politika region

Borko Stefanović: „Ako Balkan ostane van evropskih tokova nestabilnost regiona će uticati i na Evropu“

Photo: Unsplash

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je, na sastanku sa članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Francuske Federikom Petijem i Marin Amele, zahvalio Francuskoj za podršku u nastojanjima da Srbija u što kraćem roku uđe u Evropsku uniju (EU), kao i na nastojanjima da se reši problem u vezi s Kosovom.

Stefanović je istakao da je Srbiji, kao i celom regionu, mesto u Evropi, da tu pripada geografski, istorijski, kulturološki, privredno i bezbednosno, te da je bitno da EU pruži konkretnije signale i datume za evropsku perspektivu ovog regiona, navodi se u saopštenju.

„Ako Balkan ostane van evropskih tokova, nestabilnost regiona će se nastaviti i to će uticati i na samu Evropu“, ocenio je Stefanović.

On je ukazao i da je potrebno da se što pre reše otvoreni problemi na KiM i da se reši zamrznuti konflikt.

Ocenio je da je dobra strana „evropskog plana“, kao ponuđenog rešenja za normalizaciju odnosa, predviđena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, kao garanta opstanka Srba na KiM.

„Dobro je i što plan ne predviđa međusobno priznanje“, naveo je Stefanović, ali da za Srbiju ne može biti prihvatljivo omogućavanje članstva Kosova u UN što predviđa tačka 4.

On je istakao da „Srbiji treba ostaviti mogućnost da zadrži svoje suvereno pravo da glasa protiv članstva Kosova u UN i time da sačuva svoje nacionalno dostojanstvo“.

Član Odbora Jovan Palalić istakao je da je neophodno veće razumevanje za specifičnu poziciju Srbije u ovom složenom trenutku i okolnostima rata u Ukrajini.

„Strateški prioritet Srbije jeste članstvo u EU, ali i zaštita teritorijlnog integriteta i suvereniteta zemlje“, istakao je Palalić.

Marin Amele i Federik Peti istakli su da Balkan nije zaboravljen usled rata u Ukrajini.

„Balkan je budućnost Evrope, u smislu izgradnje modela EU na Balkanu, kao što je i EU budućnost ovog regiona“, ocenio je Peti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zoran Lutovac: „Neću ići na konsultacije sa Vučićem oko sporazuma sa Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je da neće ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko sporazuma sa Kosovom, jer nema potrebe da ih naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i javnost upoznao preko posrednika i medija.

Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije, napisao je Lutovac na svom Tviter nalogu.

Lutovac je ocenio da nije normalno da predsednik Srbije poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu