Connect with us

Politika region

Borko Stefanović: „Ako Balkan ostane van evropskih tokova nestabilnost regiona će uticati i na Evropu“

Photo: Unsplash

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je, na sastanku sa članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Francuske Federikom Petijem i Marin Amele, zahvalio Francuskoj za podršku u nastojanjima da Srbija u što kraćem roku uđe u Evropsku uniju (EU), kao i na nastojanjima da se reši problem u vezi s Kosovom.

Stefanović je istakao da je Srbiji, kao i celom regionu, mesto u Evropi, da tu pripada geografski, istorijski, kulturološki, privredno i bezbednosno, te da je bitno da EU pruži konkretnije signale i datume za evropsku perspektivu ovog regiona, navodi se u saopštenju.

„Ako Balkan ostane van evropskih tokova, nestabilnost regiona će se nastaviti i to će uticati i na samu Evropu“, ocenio je Stefanović.

On je ukazao i da je potrebno da se što pre reše otvoreni problemi na KiM i da se reši zamrznuti konflikt.

Ocenio je da je dobra strana „evropskog plana“, kao ponuđenog rešenja za normalizaciju odnosa, predviđena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, kao garanta opstanka Srba na KiM.

„Dobro je i što plan ne predviđa međusobno priznanje“, naveo je Stefanović, ali da za Srbiju ne može biti prihvatljivo omogućavanje članstva Kosova u UN što predviđa tačka 4.

On je istakao da „Srbiji treba ostaviti mogućnost da zadrži svoje suvereno pravo da glasa protiv članstva Kosova u UN i time da sačuva svoje nacionalno dostojanstvo“.

Član Odbora Jovan Palalić istakao je da je neophodno veće razumevanje za specifičnu poziciju Srbije u ovom složenom trenutku i okolnostima rata u Ukrajini.

„Strateški prioritet Srbije jeste članstvo u EU, ali i zaštita teritorijlnog integriteta i suvereniteta zemlje“, istakao je Palalić.

Marin Amele i Federik Peti istakli su da Balkan nije zaboravljen usled rata u Ukrajini.

„Balkan je budućnost Evrope, u smislu izgradnje modela EU na Balkanu, kao što je i EU budućnost ovog regiona“, ocenio je Peti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu