Connect with us

Politika region

Boris Tadić: „Aleksandar Vučić nema pravo rešenje za sankcije, ja nisam bio diktator“

Foto: Unsplash

Naša vlast je izgubila nešto od kredibliteta zato što se nije odmah pridružila osudi agresije Rusije na Ukrajinu, što je trebalo da uradi, jer braneći suverenitet druge zemlje, koja je ugrožena, branimo i naš koji je ugrožen zbog Kosova, izjavio je Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, u emisiji „Bez cenzure“ Aleksandra Dikića na zrenjaninskoj KTV.

Prema njegovim rečima, srpska vlast trebalo je odmah, na početku rata u Ukrajini, da izađe sa svojom pozicijom oko sankcija i da to izloži možda i u nekom tekstu u nekom od svetskih medija, kako bi se predupredio pritisak na Srbiju.

To nije urađeno i sada Vučić nema pravo rešenje. Niti je pridruživanje sankcija u ovim okolnostima pravo i dobro rešenje, niti je rešenje odbijanje sankcija. Nalazimo se u nekoj vrsti nedefinisane pozicije, a to je najgore za vlast i za predsednika Srbije. Da sam predsednik Srbije, izbegavao bih okolnosti u kojima nemam pravo rešenje“, rekao je Tadić u odgovoru na pitanje šta bi on uradio da je i sada predsednik Srbije.

Upitan da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ovom složenoj političkoj situaciji na spoljnjem planu težiti produbljivanju podela u društvu ili pak, podeli odgovornosti Tadić je odgovorio, da misli da će on ići linijom podele odgovornosti.

Na konstataciju autora emisije „U Utisku nedelje“ Dragan Đilas se okrenuo u kameru i rekao da niste prešli ni tri odsto u Beogradu“ na izborima 3. aprila, Tadić je odgovorio završavajući rečenicu „jer vas narod neće“.

„A znate ko je to govorio, da vas narod neće? Šešelj i Vučić. Preuzeo je Dragan Đilas pod znacima navoda terminologiju „svojih političkih protivnika“. I to je to, kada vi svesno ili nesvesno preuzimate kategorijalni aparat svojih političkih protivnika. Drago mi je da nas narod pod znacima navoda „nije hteo“ da budemo u parlamentu, jer nismo koristili lažna istraživanja po kojima ćemo pobediti“, istakao je lider SDS.

„Nismo koristili lažna istraživanja ni da bi rekli ne glasajte za ostale opozicione stranke da ne date glas Vučiću. To je Đilasova stranka radila sa svojim predstavnicima u kampanji, čak i u emisijama u kojima sam ja nastupao. To je tako jedan prostakluk i ispod svakog nivoa političko ponašanje na koje nisam dovoljno reagovao zbog takozvanog sporazuma o nenapadanju (u opoziciji)“, rekao je Tadić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu