Connect with us

Ekonomija

Blumberg: Rublja postala najbolja svetska valuta

Pixabay

Ruska rublja je 2022. godine postala najbolja svetska valuta po stopi jačanja prema dolaru, prenosi Blumberg, javlja RIA Novosti.

Početkom godine njen kurs je porastao za 11%, dok je nadmašio brazilski real, koji je dolaru dodao 9%.

Kako navodi list, ruska valuta je uspela da ojača zbog mera ruskih vlasti da se suprotstave sankcijama. Konkretno, pored nametanja kontrole kapitala, vlada je obavezala izvoznike da prodaju devize i plaćaju isporuke gasa u rubljama, prenosi Blumberg.

Posle početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu. Restriktivne mere su uglavnom uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, prenosi portal Novosti.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom, kakvih još nije bilo, ali su istakli da su spremni za takav razvoj događaja. Dakle, od 1. aprila Rusija prihvata plaćanje gasa samo u rubljama. Uvoznik mora otvoriti poseban račun kod Gazprombanke, na koji će preneti sredstva u valuti navedenoj u ugovoru. Banka će ovu valutu prodati na Moskovskoj berzi i kreditirati rublje na račun kupca gasa, sa kojeg će se vršiti obračuni sa dobavljačem, Gaspromom.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Aleksandar Vučić: „Struja će morati da poskupi“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji.

Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako, rekao je Vučić.

Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku, dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.

Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Ðerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.

„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu