Connect with us

Politika

Blumberg: „Očekuje se da će EU razmotriti zahtev Kosova za članstvo početkom 2023.“

Photo: Unsplash

Zahtev Kosova za članstvo u EU biće razmotren početkom sledeće godine, nakon što Švedska u januaru preuzme predsedavanje, piše američki Blumberg, a prenosi Reporteri.

Kako prenosi Kosovo online, neimenovani izvor rekao je agenciji „Blumberg“ da će prijavu morati pažljivo da razmotri, s obzirom na to da je to osetljiva tema za mnoge zemlje članice, tačnije, zbog toga što pet od 27 država članica Evropske unije ne priznaje Kosovo.

Kako se navodi, članstvo u EU je složen proces koji traje godinama, a svaka evropska zemlja koja pristane da promoviše zajedničke vrednosti EU, poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava i koja ispunjava određene uslove, koji se nazivaju „Kopenhaški kriterijumi“, ima pravo da podnese zahtev za članstvo, ali nema garancije da će dobiti mesto u EU.

Od trenutka podnošenja zahteva do statusa zemlje kandidata može proći nekoliko godina. U slučaju Albanije, prošlo je pet godina.

Državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro rekao je u utorak pred Zajedničkom komisijom za EU u Senatu da Španija ne priznaje Kosovo i da će zbog toga glasati protiv bilo kakve proceduralne odluke i davanja statusa kandidata Kosovu.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo, pored Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu