Connect with us

Politika

Bivša ambasadorka Belgije: „Zbog Rusije i Kosova Srbija se sve više udaljava od EU“

Photo: Unsplash

Predsednica briselskog Centra za evropsku i međunarodnu politiku (CEIPA) i nekadašnja ambasadorka Belgije u Beogradu Deniz de Hauer ocenila je da se Srbija 10 godina od početka pristupnih pregovora sve više udaljava od pozicija EU navodeći da je za Brisel glavni problem u vezi sa Srbijom predstavlja njen stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu i konfliktu sa Kosovom.

„Bilo bi logično da je kao rezultat decenije pregovora Srbija sada bliža EU u smislu demokratije i vladavine prava, sa bližim spoljnopolitičkim pogledima i aktivnostima. Međutim, stvari idu suprotnim putem i pozicije Srbije i EU su sve udaljenije“, rekla je De Hauer i dodala da je u Srbiji nazadovanje u oblasti vladavine prava najveće na Balkanu, sloboda medija je problematična, dok u spoljnoj politici Beograd pokušava da balansira između Istoka i Zapada i selektivan je u usklađivanju sa evropskim vrednostima.

U intervjuu objavljenom na sajtu CEIPA, De Hauer je rekla da članstvo u EU mora da podrži celo društvo što je sada problematično u Srbiji.

„Entuzijazam ljudi za članstvo u EU je opao poslednjih godina jer je javnost izgubila veru zbog činjenice da su pristupni pregovori veoma dug proces. Reforme su od suštinskog značaja i vlada bi trebalo da uradi više u sprovođenju zakona. Takođe, Srbija je jedina zemlja kandidat u kojoj vlada vodi medijsku kampanju protiv EU, a formalno podržava članstvo“, ukazala je.

Govoreći o Kosovu, De Hauer je rekla da postoji opasnost od ponovnog razbuktavanja tenzija jer ni na jednoj strani nema političke volje za neophodne ustupke, a sporazumi se ne primenjuju, ukazavši da kosovski problem kao vruća tema odgovara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Obećavši EU da će rešiti konflikt, Vučić je osigurao blagonaklonost Unije koja mu daje kišobran nekažnjivosti, dok on ; istovremeno skreće pažnju kod kuće sa unutrašnjih problema i polako transformiše Srbiju u autokratsku državu. Nije u njegovom interesu da radi na rešenju“, ukazala je ona.

Na pitanje o uticajima Rusije i Kin, De Hauer je kazala da „poslednjih godina postaje jasno da strategija Kremlja nije samo da zadrži i poveća svoj uticaj u regionu, već i da poremeti proces integracije u NATO i EU iskorišćavanjem slabih institucija i aktivnom politizacijom i zaoštravanjem postojećih etničkih i verskih tenzija“.

„Srbija je glavni partner Rusije i središte ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu a protivljenje Moskve nezavisnosti Kosova pomoglo joj je da održi svoju popularnost i uticaj na Beograd i etničko srpsko stanovništvo širom Balkana. Moskva ometa normalizaciju odnosa Kosova i Srbije mešanjem opasnom retorikom i širenjem propagande o sukobima ‘Velike Albanije’ i ‘Velike Srbije’“, rekla je ona.

Kineski pristup je, prema njenim rečima, suptilniji od ruskog, ali ambicije Pekinga mogu biti značajnije — da dobije pristup EU.

„Glavni interes Kine za Zapadni Balkan se ne odnosi prvenstveno na zemlje regiona kao takve, već na njihovu blizinu EU koja je glavno izvozno tržište za Kinu. Ona želi da održi i produbi diplomatske i ekonomske odnose sa zemljama na Balkanu (osim sa Kosovom na diplomatskom nivou jer ga ne priznaje) i sa Srbijom kao glavnim regionalnim partnerom Kine. Čini se, međutim, da nema znakova da je kineska vlada pokušala da izvrši politički uticaj kroz svoje ekonomsko učešće u Srbiji, ili da će to ikada učiniti“, dodala je De Hauer.

De Hauer koja se kao diplomata dugo bavila Balkanom, ocenila je da su slabe nade za rešenje kosovskog problema sve dok Srbijom vlada SNS pod vođstvom Aleksandra Vučića naglasivši da je vreme da se EU probudi.

„Vučiću je potrebna podrška Zapada da bi ostao na vlasti. EU ga je do sada podržavala, smatrajući ga kooperativnim po pitanju Kosova. Sve dok se vidi da Vučić pokušava da reši pitanje Kosova, EU će nastaviti da ga podržava. Vreme je da se EU probudi i prepozna da je njegov stav kooperativan samo na rečima, a da je kod kuće njegova retorika sasvim drugačija. Vreme je da EU prestane da odobrava ponašanje predsednika Vučića“, rekla je ona.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu