Povežite se sa nama

Investiranje

Bitkoin u poslednja 24 sata opao 4 %, ethereum opao 6 %

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Najpoznatija kriptovaluta na svetu – bitkoin, zabeležio je u poslednja 24 sata pad od skoro 4 %, pa je cena ovog digitalnog novčića jutros pala ispod 38.000 dolara. Pad je nastavljen tokom dana sve na 36.700 dolara, koliko je vredeo oko 16 h.

Tržišna kapitalizacija bitkoina iznosi 790 milijardi dolara.

Ethereum, druga najpopularnija digitalna valuta, zabeležila je pad od 6 % i njegova cena se trenutno kreće oko 2.250 dolara.

I ostale vodeće kriptovalute jutros su „u crvenom“, pošto su minus zabeležili i Binance Coin, Cardano, Dodžkoin.

Bitkoin je juče zabeležio značajan pad nakon sednice američke centralne banke, kada je Fed najavio podizanje kamatne stope, uz očekivanje veće inflacije.

S druge strane, kompanija Dženeral Motors pridružila se Tesli Ilona Maska i najavila da će početi da prihvata kriptovalute za kupovinu svojih vozila.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Amerika ocenila investicionu klimu u Srbiji

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Američki Stejt department visoko je ocenio investicionu klimu u Srbiji u izveštaju za 2021.

Ističe se višegodišnje sprovođenje makroekonomskih reformi, fiskalna disciplina i finansijska stabilnost, kao glavni faktori koji su doprineli poboljšanju uslova za strana ulaganja.

U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za 2021., Stejt department navodi da je mišljenje amerčkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

U dokumentu se posebno naglašava da investitori iz SAD uživaju jednaka prava u tržišnoj utakmici, kao njihovi srpski i drugi strani konkurenti.

„Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina poboljšala, vođena makroekonomskim reformama, većom finansijskom stabilnošću, fiskalnom disciplinom i procesom pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji podstiče zakonodavne promene koje unapređuju poslovnu klimu“, piše u izveštaju.

Napominje se da je vlada uspešno završila 30-mesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija 2020. napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

Privlačenje stranih investicija ostaje važan prioritet Vlade, dodaje Stejt dipartment i podseća da su 2021. godine Sjedinjene Države i Srbija potpisale novi Sporazum o podsticaju ulaganja koji, kako kaže, može da olakša mogućnosti za ulaganja u brojne različite sektore.

Takođe, se konstatuje da Ambasada SAD u Beogradu često pomaže investitorima kada naiđu na neki problem, ali i da srpski lideri reaguju na investicione poteškoće.

U izveštaju se kao izazovi s kojima se zemlja suočava navode sporost birokratije, korupcija, gubitašska državna preduzeća, velika neformalna ekonomija i neefikasno pravosuđe. Dodaje se da „politički uticaj na odluke nominalno nezavisnih regulatornih agencija takođe zabrinjava“.

U obimnoj analizi se ukazuje da je Vlada Srbije postavila ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i da se posvetila rešavanju nekoliko dugotrajnih pitanja koji se odnose na, kako se navodi, „konsolidaciju tržišno vođenog kapitalizma“ (ekonomija zasnovana na privatnom vlasništvu).

Dalje se nabrajaju sprovedene značajne reforme u zakonodavstvu (zakon o radu, građevinske dozvole, inspekcija, javne nabavke…), kao i sprovođenje digitalizacije javne uprave, uvođenje elektronskog potpisa, privatizacije koje su pomogle poboljšanju poslovnog okruženja.

Stejt department konstatuje da Vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih državnih preduzeća, da je tamo gde je to bilo moguće ovaj problem rešavan putem stečaja ili privatizacije, te da je u planu privatizacija još 78 kompanija.

Ako Vlada realizuje obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti će nastaviti da rastu u narednim godinama.

„Sektori koji će osetiti najviše koristi od reformi su poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizacija, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivi izvore energije, zdravstvo, rudarstvo i proizvodnja“, piše u izveštaju Stejt department.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu