Connect with us

Politika

Besnik Bisljimi: „Srpska strana rekla da je interesuje samo ZSO“

Photo: Unsplash

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je, nakon runde dijaloga u Briselu na nivou glavnih pregovarača, da se na sastanku razgovaralo o tome kako strane vide pravac u kojem ide proces dijaloga i naveo da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje Zajednice, pre nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije, preneo je Reporteri, navodi Kosovo online.

Bisljimi je novinarima rekao da je na dnevnom redu razgovora „sve što se tiče implementacije Ohridskog sporazuma.

On je potvrdio da je tokom prošlonedeljne posete, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak poslao Prištini i Beogradu nekoliko dokumenata, koji se odnose na mehanizme za sprovođenje sporazuma, sa primenom Deklaracije o nestalima, kao i za načine na koji treba postupiti u sprovođenju tačke sedam sporazuma, koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„U dogovoru koji smo postigli u Ohridu jasno je navedeno da ni jedan član ne može da uslovljava druge članove i da će se svi članovi sprovoditi nezavisno. Takođe, navodi se da ni jedna strana neće blokirati primenu bilo kog konkretnog člana. Ovo su naše smernice. Ne verujem da je EU voljna da pusti dokument koji su doneli i objavili na svom sajtu“, rekao je Bisljimi nakon sastanka.

Naglasio je da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje Zajednice, pre nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije.

„Mislim da rezultat ne treba ni očekivati danas. To produbljuje diskusiju tako da mi je jasno gde smo sa procesom i kuda želimo da idemo. Sve se tiče implementacije Osnovnog sporazuma od 27. februara. Rekli smo da nas interesuje samo deo Zajednice, a zatim ćemo razgovarati o ostalom. Međutim, sa srpske strane nije bilo volje da razgovaramo danas“, rekao je Bisljimi.

Naveo je da nije razmatrana situacija na severu Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu