Connect with us

Politika

Besnik Bisljimi: „Rusija stoji iza pokušaja destabilizacije regiona“

Photo: Unsplash

On je na okruglom stolu koji je Komisija kosovskog parlamenta za spoljne poslove organizovala sa odborima za spoljne poslove i evropske integracije Skupština Albanije i Severne Makedonije rekao da EU treba da se širi, istakavši da su demokratske vrednosti strateška orijentacija Kosova.

„Naš region se suočava sa pokušajima destabilizacije čiji je reditelj najverovatnije u Rusiji, a čiji su akteri iz samog regiona“, rekao je Bislimi.

„Položaj Kosova u regionu nije povezan samo sa našim nacionalnim interesom već i sa doprinosom, koji možemo da damo bezbednosti… Podržavamo plan rasta Zapadnog Balkana. EU se mora reformisati i proširiti. Ne bi trebalo da budemo samo korisnici sredstava bez prihvatanja vrednosti EU“, rekao je on i dodao da Kosovo ostaje nepokolebljivo u ispunjavanju kriterijuma EU.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Edvard Ferguson: „Sebična ruska kampanja uticala na rast cena“

Photo: Unsplash

On je na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma rekao da postoje velika neizvesnost i ozbiljna ograničenja po pitanju globalne ekonomije.

Ferguson je naveo da je industrijski rast u Srbiji pao za 4 % zbog smanjenja potražnje partnera.

Istakao je da rat utiče na najranjivije i naveo da je globalno zabeležen pad od 10 do 12 odsto u proizvodnji pšenice i ječma, da je smanjen i izvoz iz Ukrajine, a da je zemljama Afrike najviše treba ukrajinsko žito.

Ferguson je rekao da će morati da se smanji sposobnost Rusije na napravi ponovo sličan vojni pritisak i da Evropa nikada više neće biti u situacija da mora da se oslanja na ruski gas i naftu, uz nove vidove zelene energije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu