Connect with us

Filmovi

Berlin okružen smederevskim zidinama

Fabian / Foto: Promo

Publika će, okružena smederevskim zidinama, u nedelju 22. avgusta imati priliku da doživi Berlin 30ih godina uz najnovije ostvarenje nemačkog reditelja Dominika Grafa.

Film „Fabian“, nominovan za nagradu Zlatni Medved na filmskom festivalu u Berlinu 2021. godine, premijerno će se prikazati u Srbiji 22. avgusta s početkom u 21:30 časova u Malom Gradu Smederevske Tvrđave, ali će u isto vreme imati i svoju onlajn premijeru na MojOFF filmskoj platformi.

Fabian / Foto: Promo

Publika će kroz tri sata ritmične adaptacije romana Erika Kastnera imati priliku da se vrati u burni period Berlina između sloma tržišta i dolaska nacističke partije na vlast. Porast autoritarnog mentaliteta, ali i samouništenje vajmarske Nemačke fantastično prikazan kroz ponovni susret na velikom platnu, nakon ostvarenja „Delo bez autora“ iz 2018. godine, Toma Šilinga i Saške Rozendal.

Fabian / Foto: Promo

Jakob Fabijan (Tom Šiling), pisac reklama za duvansku industriju preko dana i lutalica po kabareima, bordelima i umetničkim ateljeima noću, u svojih dvadesetinešto godina nailazi na razočarenje i raspad sveta koji je do sada poznavao. Svastike se pojavljuju na zidovima, braon košulje se naziru na ulicama, ljudi ili gladuju ili se gube u hedonističkom noćnom životu grada – a ponekad i oboje. Fabijan, Stefan i Kornelija se u ovoj drami suočavaju sa različitim kulturnim i institucionalnim pritiscima koji naglašavaju opasnost pred kojom se nalazi čitava Evropa.

Film „Fabian“ predstavlja jedan od ukupno osam ostvarenja koja se nalaze u ovogodišnjoj trci za nagradu „Dunavska lađa“.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Večeras počinje 8. Dok’n’Ritam

Foto: Promo

Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarog filma – biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad“.

U takmičarskom programu festivala biće prikazano 13 muzičkih dokumentaraca iz 10 zemalja. Žiri festivala koji će poslednjeg dana proglasiti najbolje radiće u sastavu Dejan Petrović, reditelj, osnivač kampa i festivala kratkometražnog dokumentarnog filma Interakcija, Bane Antović, reditelj, urednik i art direktor  MTS /Muzzik TV i Nikola Čuturilo, gitarista, kompozitor i pevač.

Prvog dana festivala, u sredu, 20. septembra u okviru takmičarskog programa će biti prikazan film Cupla Tunes rediteljke Lejn Šipsi iz Irske. U pitanju je filmska meditacija na temu migracije kroz refleksiju o neformalnim migracijama pesama i cveća. Artfront nemačko-poljskog reditelja Andžeja Klamta portretiše nekoliko kijevskih umetnika, poput slikara Aleksandra Ljapina ili pevačice Sofije Baskakove, u jeku rata. Autorka Ana Đurović predstaviće ostvarenje Young Untill I Die, koji prati studente Miloša, Peru i Acka koji dolaze iz različitih gradova Srbije i žive u iznajmljenim stanovima u Beogradu, provode vreme družeći se i snimajući muziku. Prvog dana festivala biće prikazan i film Stvarni kompozitor norveškog reditelja Heiki Ketola. U pitanju je dokumentarac o izazovima sa kojima se suočavaju savremeni filmski kompozitori i kako savladavaju zanat. Istog dana biće prikazani filmovi 3211 autorskog para Danila Bećkovića i Andrijane Stojković, kao i film Bella Ciao Đulije Đaponezi.

U četvrtak 21. septembra takmičarska selekcija predstaviće ostvarenje (srpska premijera) Retro Bum  Dalibora Platenika iz Hrvatske. Film prikazuje vintidž scenu koja je postala popularna u Hrvatskoj zadnjih desetak godina i prezentuje domaće rokabili i rokenrol bendove autorskog tipa, ali i druge elemente retro kulture – pin ap devojke, swing plesnjake, kolekcionare starog nameštaja, predmeta, automobila i još mnogo toga. Film Balkancisko u režiji Tugrul Sarikaja iz SAD prati mladu tursku imigrantkinju koja, kada se nađe unutar sve veće balkanske muzičke scene u San Francisku kreće u potragu da istraži kako je oblast zaliva postala rasadnik balkanske muzike. Istog dana publiku očekuje i projekcija filma Bajka bespovratnog vremena Pavla Terzića. Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, bez obzira na to da li pripada klupskoj sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije.

Trećeg dana festivala (petak, 22. septembra) biće prikazani filmovi Šopen: Ne bojim se mraka Joane Kačmarek iz Poljske, inspirativna priča o trojici pijanista koji se pripremaju da izvedu Šopenovo delo na mestima povezanim sa sukobima i nezamislivom patnjom: koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, granica između Južne i Severne Koreje i centar grada Bejruta. Istog dana biće održana i festivalska premijera filma Bitlvanija Raska Šejića. Ostvarenje koje će publici otkriti vezu između Bitlsa i grada Valjeva.

U subotu, 23. septembra na programu će biti filmovi Kendi u režiji Karin Goijers iz Holandije o svetski poznatoj holandska saksofonistkinji Kendi Dalfer. Kendi je nastupala sa superzvezdama kao što su Prins i Dejv Stjuart. Istog dana festival će ugostiti i ekipu filma FOXY HEAD- ROK U DOBA IZGOVORA Damira Pirića i Gorčina Zeca iz Bosne i Hercegovine (srpska premijera filma). Kada se u obzir uzme i činjenica da film dokumentuje bend u usponu a ne već afirmisan bend, Damir Pirić i Gorčin Zec su stvorili svojevrstan novi žanr u svetu muzičkih dokumentaraca.

Dok’n’Ritam festival podržan je od strane Ministarstva kulture RS, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, platforme Srbija stvara, SOKOJ-a. Program festivala nalazi se na sajtu: https://www.doknritam.com/

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu