Benefiti gladovanja ili posta: Nije samo do dubitka kilograma, naučnici uočili promene i u mozgu
Ishrana ne utiče samo na telesnu težinu, već i na način na koji funkcionišu mozak i creva. Postoji veza između crevnog mikrobioma i moždanih procesa, koji kontrolišu apetit, navike u ishrani i samokontrolu, naglašavaju naučnici
Reguliše apetit i zavisnost
Promene u moždanoj aktivnosti, uočene pomoću magnetne rezonance, zabeležene su u regijama za koje je poznato da imaju važnu ulogu u regulaciji apetita i zavisnosti. Osim toga, promene u crevnom mikrobiomu, analizirane kroz uzorke stolice i merenja krvi, povezane su sa određenim regijama mozga.
Smatra se da crevni mikrobiom komunicira sa mozgom na složen, dvosmeran način. Mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji do mozga dospevaju putem nerava i krvotoka. Zauzvrat, mozak kontroliše ponašanje u ishrani, dok hranljive materije iz naše ishrane menjaju sastav crevnog mikrobioma, naglašavaju stručnjaci.
Procenjuje se da više od milijardu ljudi širom sveta ima problem sa gojaznošću, što povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema – od raka do srčanih bolesti. Bolje razumevanje načina na koji su mozak i creva međusobno povezani moglo bi imati veliki značaj u efikasnoj prevenciji i smanjenju gojaznosti.












