Connect with us

Politika

Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas na Komitetu ministara

Photo: Unsplash

Aplikacija Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope na dnevnom je redu današnje vanredne sednice Komiteta ministara te panevropske organizacije.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta Evrope, sednica je zakazana za 14.30 časova, a kao druga tačka dnevnog reda navedena je aplikacija za prijem u članstvo, u sklopu rasprave o tekućim političkim pitanjima.

Priština je 12. maja prošle godine podnela zahtev za članstvo u SE.

Da bi aplikacija Kosova za članstvo u SE bila uzeta u razmatranje potrebna je dvotrećinska podrška u Komitetu ministara SE.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj Skupštini SE, koja takođe sutra u Strazburu počinje redovno prolećno zasedanje.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu