Connect with us

Politika region

Ana Brnabić: „Srbija ostaje pri stavu da sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje“

Foto: Unsplash

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ostaje pri stavu da uvođenje sankcija Rusiji nije najbolji odgovor i rešenje, ali je dodala da Srbija misli da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i povreda međunarodnog prava.

„Mislimo da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to“, rekla je Brnabić novinarima.

Potvrdila je i da će pritisak na Srbiju u vezi sa tim pitanjem ostati, odnosno da će i nova Vlada Srbije razmatrati tu temu.

„Sugurna sam da ćemo imati još mnogo razgovora i na dnevnoj osnovi. To je neizostavna tema, tokom svakog sastanak koji imamo i sa državama članicama EU i sa samom EU, kao i sa Delegacijom EU u Srbji“, kazala je premijerka.

Navela je da je o tome razgovarala i u mnogim prilikama, tokom nedavnih putovanja po inostranstvu, pa i u Japanu.

„Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nešto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe“, rekla je Brnabić.

Ukazala je i da neke od zemalja koje traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Brnabić je ponovila i da u slučaju Srbije mnoge od zemalja ne poštuju prinicipe međunarodnog prava i imaju neselektivan pristup po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Precizirala je da su te zemlje prekršile Rezoluciju Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) 1244, navodeći i da bi svi koji krše ; teritorijalni integritet Srbije „treba da imaju malo više razumevanja za ono što smo kao zemlja prošli“.

„Nad nama je izvršena brutalna agaresija 1999. kada se 19 zemalja dogovorilo i bez odluke SB UN napalo međuanrodno priznatu državu koja nikoga nije napala. To je bila brutalna agresija koja je otvorila pandorinu kutiju, da taj presedan ponavlja svako ko želi“, kazala je ona.

Dodala je i da je Srbija jedna od retkih zemlja koja neselektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN.

„Za nas je teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država nepovrediv, ukoliko nekog napadnete bez odluke, to je brutalna agresija i vladavina jačeg“, naglasila je Brnabić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu