Connect with us

Politika region

Ana Brnabić sa Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom: „Ostajemo na evropskom putu“

Foto: Unsplash

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) da će Srbija ostati opredeljena evropskom putu i vrednostima u skladu sa nacionalnim i interesima države i građana.

„Srbija čvrsto stoji na evropskom putu. Strateško opredeljenje vlade koja će biti formirana je snažan nastavak reformi u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabić, u razgovoru sa izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji (EU) Matjažom Nemecom.

Ona je navela da je Srbija kredibilan partner koji ispunjava reformske korake na svom evropskom putu, ali da izostaje „adekvatna valorizacija učinjenog“ i da je nema pozitivnih signala Evropske unije za proces proširenja za Srbiju, i za Zapadni Balkan.

„Umesto toga, iz Brisela uglavnom čujemo kritike i stalno nove zahteve“, rekla je Brnabić, a saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici EP istakli su da „bez obzira na trenutne teške okolnosti sa kojima se suočava EU postoji jasno opredeljenje da Srbija bude deo Unije i da je neophodan zajednički rad na mnogim poljima, kako bi ovaj proces bio ubrzan“.

Ocenili su da su stvoreni uslovi za čvršću parlamentarnu saradnju u okviru procesa Međupartijskog dijaloga.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu