Connect with us

Politika region

Ana Brnabić sa italijanskim ministrima o bilateralnim odnosima i Kosovu

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Italije o bilateralnim odnosima i situaciji na Kosovu, saopštila je Vlada.

Na sastanku sa šefom italijanske diplomatije Antoniom Tajanijem i ministrom odbrane Gvidom Krozetom, Brnabić je rekla da je Italija jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih i trgovinskih partnera Srbije i da je njena vlada „snažno opredeljena“ da dalje razvija bilateralne odnose, navodi se.

Po pitanju situacije na Kosovu, Brnabić je sa italijanskim ministrima postigla „potpunu saglasnost“ da su očuvanje mira i stabilnosti glavni prioriteti, ključni za čitav region Zapadnog Balkana, i da svi dogovori u okviru Briselskog sporazuma moraju biti implementirani, piše u saopštenju.

Tajani je povodom implementacije dogovora Beograda i Prištine rekao, kako se navodi, da se svi „moraju rukovoditi“ načelom „pacta sunt servanda“, odnosno da se postignuti dogovori moraju poštovati, imajući u vidu da se samo na taj način može obezbediti stabilnost.

On je istakao opredeljenje italijanske vlade da bude još prisutnija na Zapadnom Balkanu, za koji je rekao da je „od izuzetne važnosti“ za njegovu zemlju, i dodao da će Italija nastojati da na svaki način doprinese očuvanju mira i stabilnosti, navodi se.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube




U trendu