Connect with us

Ekonomija

Ana Brnabić: „Razgovaramo sa MMF o ceni struje“

Photo: Unsplash

Ona je novinarima u Valjevu rekla da je u utorak imala radni sastanak sa članovima Nadzornog odbora i vršiocem dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i sa ministarkom rudarstva i energetike o finalnim pripremama za zimsku grejnu sezonu.

Imamo sve potpuno spremno za ovu zimsku sezonu. Na našim deponijama imamo više od 2,1 miliona tona uglja. Kopamo 100.000 tona dnevno i skladištimo na deponije, istakla je Brnabić i dodala da se uvoze dodatne količine.

Gledaćemo da ove zime čak pokušamo da izvozimo nešto struje, tako da nema potrebe da cena struje dramatično raste. Videćemo sa MMF da li uopšte treba da raste, objasnila je ona.

Upitana o povećanju akciza na određene proizvode, Brnabić je odgovorila da je ono predviđeno rebalansom budžeta i ide paralelno sa povećanjem plata i penzija.

Ana Brnabić prisustvovala je u Valjevu otvaranju nove, treće fabrika Hisense Europe.

Korporacija Hisense investirala je 45 miliona evra u novu fabriku za proizvodnju najsavremenijih rashladnih uređaja u Valjevu. Nova fabrika Valjevo 3 proizvodiće rashladne uređaje side-by-side brendova Hisense, Gorenje i Asko, pre svega za izvoz na zahtevna evropska tržišta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu