Povežite se sa nama

Politika

Ana Brnabić: Priština je demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je u Generalnoj skupštini UN da je Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu.

Ona je rekla da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu.

Kada je reč o pandemiji, Brnabićeva je istakla da je kriza pokazala da, ako nismo svi bezbedni, niko nije bezbedan. Osvrnula se i na pitanje klimatskih promena i poručila da je Srbija udvostručila napore da zemlju učini bezbednijom i čistijom za svoje građane.

Ana Brnabić se obratila na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i govorila o krizi na Kosovu i Metohiji, pandemiji korona virusu i klimatskim promenama.

Predsednica Vlade istakla je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji.

„Prema podacima UN, Kosovo i Metohija je i dalje teritorija sa najmanjim broj povratnika (interno raseljenih Srba) od svih postkonfliktnih područja u celom svetu“, naglasila je premijerka.

Navela je nekoliko primera, koji opisuju život Srba, među kojim su slučajevi napada u opštini Istok na kuću povratnika Radoja Pumpalovića, starog 81 godinu, više napada na Dragicu Gašić, prvog srpskog povratnika u Đakovicu, napad na Nikolu Perića, kao i napade na srpske srednjovekovne crkve i manastire.

„Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice, Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu“, napomenula je premijerka.

„To je poremetilo snabdevanje hranom i lekovima srpske zajednice na severu pokrajine“, rekla je Brnabićeva, i dodala da su lokalni Srbi, koji su se mirno okupili u znak protesta protiv te mere, naišli na suzavac i policijsku brutalnost, čime je ozbiljno ugrožena lokalna i regionalna stabilnost.

Uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, kako je istakla, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

„Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja“, dodala je premijerka.

Međutim, podsetila je, skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, što je okosnica tog sporazuma, još nije ni počelo.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu i posebno Evropsku uniju, kao garanta Briselskog sporazuma, da snažno insistiraju da privremene institucije samouprave u Prištini počnu da primenjuju sve postignute sporazume.

„Republika Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, istovremeno brani međunarodno pravo, Povelju UN‚ pravno obavezujuću Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN‚ i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti kada je reč o očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. Poseban značaj pridajemo aktivnostima misije UN na Kosovu i Metohiju i očekujemo da će nastaviti da sprovode svoj mandat u Pokrajini, u skladu sa ovom rezolucijom“, rekla je Brnabićeva.

Neki od gorućih problema na Balkanu, kako je dodala, još uvek nisu rešeni. Poručila je da je Srbija posebno posvećena tome da promeni budućnost kroz zajednički rad i stvaranje saveza, kroz inicijative poput Berlinskog procesa ili Otvorenog Balkana.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu, sledeće nedelje potpisivanje dokumenata.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Ðurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je došao u Skupštinu, gde je učestvovao na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o izbornim uslovima.

Vučića je ispred Skupštine sačekao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među prvima u Skupštinu su stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a tu su i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

„Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta, koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga“, rekao je ranije za Tanjug Ivica Dačić.

Time bi posle dijaloga koji je vođen sa evroparlamentarcima, posle zaključaka i mera, koje je vlast počela da sprovodi, bio zaokružen proces međustranačkog dijaloga, dodao je Dačić.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu