Connect with us

Politika region

Ana Brnabić o preporukama EP: „Nije fer tražiti sankcije Rusiji i priznanje Kosova, ne očekujem da će ih EK ispuniti“

Photo: Unsplash

Preporuke Evropskog parlamenta (EP) su uvođenje sankcija Rusiji i međusobno priznavanje sa takozvanom Republikom Kosovo, i one imaju apsolutno istu težinu, i ne znam zašto se u našim medijima govori o jednoj, a ne govori o drugoj, jer one pokazuju karakter onoga što je prošlo u EP, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je prilikom posete gradilištu Linijskog parka istakla da te preporuke nisu u interesu Srbije i srpskog naroda, i ocenila da nisu fer i da je sigurna da nisu u skladu sa međunarodnim pravom i sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ukazala je da preporuke ne šalju dobru poruku u vezi sa poštovanjem međunarodnog prava u izazovnim okolnostima u svetu, ocenivši da su preporuke direktno suprotne Rezoluciji 1244.

Brnabić je rekla da ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama EP pre svega, jer mora da bude statusno neutralna i zbog toga što postoji pet članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova i to neće tražiti ni od Srbije.

Nijedna od stvari u preporukama nije deo u pregovarčkom okviru sa EU, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 i koji daje jasnu i preciznu metodologiju za pregovaranje.

Ona je istakla da neka država u pregovorima sa EU može nazadovati samo ukoliko nema značajan napredak u oblasti vladavine prava ili ima nazadovanje u toj oblasti, „i ništa drugo“.

Istakla je da pregovarački okvir jasno definiše da usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU mora da bude postepeno i da treba da bude stopostotno u trenutku kada neka zemlja pristupi EU i zaključila da Srbija, „zbog EU, a ne zbog nas“, još nije ni otvorila Poglavlje 31 koje govori o tom usklađivanju sa EU.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu