Connect with us

Politika

Ana Brnabić: „Lopta je kod Prištine i prva tačka na dnevnom redu je formiranje ZSO“

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za izdanje Blica da u ovom trenutku, kada je reč o primeni evropskog predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, samo druga strana ima obavezu, a to je da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumom.

Mi nastavljamo da budemo konstruktivni. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je učestvovao u tehničkim razgovorima u Briselu, gde je postignut izvesni napredak po pitanju nestalih lica, podsetila je ona.

Sve u svemu, u ovom trenutku, bez obzira na sve laži koje ovdašnja opozicija plasira u javnosti, u nedostatku prave agende, lopta je kod Prištine i prva tačka na dnevnom redu je formiranje ZSO, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila i da će za nekoliko dana, 19. aprila, biće tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma čija je okosnica ZSO.

Slušajući brojne predstavnike međunarodne zajednice, ZSO je maltene tu, samo što nije, biće formirana, mora biti formirana, sa Aljbinom Kurtijem ili bez njega, međutim, situacija na terenu je sve gora, upozorila je Brnabić.

Kako bi izbegao obavezu formiranja ZSO, Kurti ponovo intenzivira provokacije, Srbe maltretiraju, na njih pucaju, ruše se srpska groblja, na udaru su ponovo crkve, nelegalno im se pleni imovina. Moje pitanje međunarodnoj zajednici, a pre svega EU jeste, kako je uopšte moguće da EU garantuje neki sporazum, koji jedna strana ni nakon 10 godina nije implementirala, istakla je premijerka.

Brnabić je ocenila i da opozicija napada Vladu i predsednika Aleksandra Vučića povodom Kosova i Metohije, jer nema pravu političku agendu, pa pokušava da napravi svoj program baziran na svesnoj obmani građana.

Njihova „bojazan“ je lažna, rekla je ona, dodajući da Aleksandar Vučić nikada neće preći crvene linije i da „deluje da je njima žalije što ništa neće da potpiše, nego političarima u Prištini“.

Svi oni su pokazali narodu šta umeju, koliko su radni i vredni, i kakva im je vizija Srbije. Tokom njihove vlasti borili smo se da ne budemo poslednji po platama u regionu, da ne pričam o dometima spoljne i unutrašnje politike, zatvorenim muzejima, rasprodatim resursima – od bioskopa do vodoizvorišta, rekla je premijerka.

Da budem sasvim iskrena, njihovi „pozivi“ na izbore mi zvuče prilično neubedljivo, govore o izborima, a nadaju se da ih neće biti. Mi iz Srpske napredne stranke smo uvek spremni za izbore, rekla je Brnabić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu