Povežite se sa nama

Politika region

Ana Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „daleko najbolji“ u poslednjih nekoliko godina, i da je preporuka za otvaranje dva klastera snažna politička poruka da je mnogo urađeno u oblasti vladavine prava.

„Postoje još neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u Izveštaju. U nekim apsektima smo očekivali još povoljniji Izveštaj, ali svakako smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima“, izjavila je Brnabićeva, nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret) predao Izveštaj.

Brnabićeva je istakla da je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava što je, kako je rekla, prvi put.

„Moramo još mnogo da uradimo i postignemo još značajniji napredak, ali prvi put je poslata jasna direktna poruka da je Srbija napravila značajan iskorak, pre svega u oblasti vladavine prava“, rekla je premijerka.

Evropska komisija je u Izveštaju konstatovala da su ispunjena merila za otvaranje klastera 3 i 4, koji se odnose na konkurentnost i zelenu agendu, i preporučila njihovo otvaranje.

„Ovo je snažna politička poruka i državama članicama i našoj zemlji i građanima da smo napravili napredak, da je jasno da smo mnogo uradili u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabić na zajedničkoj konfenreciji sa Žofreom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Da li će klasteri biti otvorena sada zavisi od svih država članica, rekla je premijerka i dodala da će Srbija biti u stalnom direktnom kontaktu sa svim zemljama EU i da će im pružiti dodatne informacije kako bi od svih dobila zeleno svetlo da na narednoj međuvladinoj konferenciji bude otvoreno makar jedan klaster.

Ana Brnabić je istakla i da je u Izveštaju prvi put od 2016. konstatovan napredak u oblasti slobode izražavanja i da to predstavlja „veliki iskorak“.

U ovogodišnjem Izveštaju je ocenjeno da je u toj oblasti ostvaren „ograničen napredak“, dok je prethodnim izveštajima ocenjivano da nema napretka.

„To je velika i važna stvar za sve nas“, rekla je Brnabić i pozvala medijska udruženja, koja su napustila radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara da se vrate kako bi nastavili zajedno da rade.

Brnabićeva je dodala da treba uraditi još mnogo toga, uključujući i to kako se političari generalno obraćaju medijima, a ne samo narodni poslanici.

„Zaboravljamo političare iz opozicije koji ne žele da odgovaraju medijima, da (Dragan) Đilas neće da pusti sve medije na konferencije i da otvoreno kaže da je neko novinar a neko nije“, rekla je premijerka.

Ana Brnabić je, između ostalog, istakla da je u Izveštaju konstatovano da je Vlada počela da sprovodi preporuke ODIHR-a, da je Skupština značajno smanjila primenu hitnih procedura i da je usvojila kodeks ponašanja i da pravosudni sistem već petu godinu zaredom rešava više predmeta nego što prima.

U oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je ostvaren ograničen napredak, rekla je Brnabićeva i najavila da će Vlada u narednih 10 dana uputiti izveštaj organizaciji GRECO o svemu što je urađeno, dodajući da nema nijedna preporuka koja nije u potpunosti ili delimično ispunjena.

Premijerka je rekla da je ostalo da se reši pitanje v.d. stanja u javnoj upravi i da će se Vlada u budućnosti fokusirati na javnu upravu.

Premijerka je zahvalila Evropskoj komisiji što je prepoznala rezultate i rekla da će izveštaj biti „vetar u leđa“ i ogromna motivacija Vladi da radi više i pokuša da bude još efikasnija.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Agim Čeku: „Vojnik nas košta 17 evra dnevno“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Bivši ministar КBS-a Agim Čeku kaže da vojnik košta tzv. Kosovo 17 evra dnevno.

Zbog toga je trenutno nemoguće učiniti obaveznim služenje vojnog roka, prenosi Reporteri.

„To ne može da se sprovede u našoj zemlji u ovim okolnostima. U realnoj situaciji koju imamo, Srbima je veoma teško da se odazovu pozivu da odu na služenje vojske bez zakonske obaveze ili hapšenja i to izaziva nepotrebne tenzije“, rekao je Čeku za RTK.

Čeku kaže da je došlo vreme za „dobrovoljno služenje vojnog roka“.

„To nije realno, nije potrebno i nije blagovremeno. Isteklo je vreme obaveznog služenja vojnog roka. Vreme je za dobrovoljno služenje vojnog roka“, naveo je Čeku.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu