Connect with us

Investiranje

Ana Brnabić: „Izgradnja deonice pruge Beograd – Novi Sad prekretnica u razvoju Srbije“

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da izgradnja deonice Beograd – Novi Sad, kao deo pruge Beograd – Budimpešta za nju ne predstavlja samo izgradnju pruge, već i prekretnicu u razvoju Srbije.

„Danas mi znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo relativno skoro putovati do Budimpešte“, kazala je Brnabić u Novom Sadu povodom obeležavanja godišnjice puštanja u rad brze pruge Beograd – Novi Sad.

Ona je istakla da će se Srbija povezati brzom železnicom i sa Zagrebom, Ljbuljanom, Skopljem i mnogim drugim gradovima sve do Italije.

„Najčešće sam čula komentar kada se voze brzom prugom da se ljudi osećaju kao da nisu u Srbiji, ali jesmo u Srbiji, u novoj Srbiji“, poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila da je 2022. godine Srbija ostvarila ukupan nivo robne razmene s Kinom od 2,6 milijardi dolara, dok je izvoz u Kinu dostigao istorijski maksimum od 1,16 milijardi dolara, što je 152 više nego pre 10 godina.

Plan je, kako kaže, da se završe pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nada da će biti potpisan do kraja godine.

Govoreći o pregovorima, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u subotu na Ohridu sa predstavnicima Evropske unije i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Brnabić je rekla da „ništa ne bi bilo moguće da nemamo mir, i snove ne bismo mogli da ostvarujemo da nemamo stabilnost i da nemamo percepciju toga da će Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti“.

„Zbog toga želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću za svu njegovu borbu za mir i stabilnost i borbu i napore u subotu“, kazala je ona.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je pre godinu dana lokomotiva nezaustavljivo krenula, a da smo sada još nekoliko vagona do Budimpešte.

On je najavio da će deonica u Srbiji biti završena 2024., a u Mađarskoj 2025. godine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je brza pruga simbol dobre obostrane saradnje Srbije i Kine i inicijative „Pojas i put“ i da će se Kina truditi da ubrza radove kako bi pospešila srpsku i kinesku ekonomiju i razvoj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Za dozvole za postavljanje solarnih panela čeka se oko četiri meseca

Photo: Unsplash

Osnovna primedba kupaca – proizvođača (prozjumera) električne energije je sporost procedure pa je tako za dobijanje svih potrebnih dozvola za ugradnju solanih panela na krovovima njihovih domova u proseku potrebno čak četiri meseca te je taj proces nužno ubrzati, jedan je od zaključaka skupa “Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“ u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održane u Beogradu.

Navodeći i ostale ključne primedbe prozjumera šefica za jedinice za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istakla je da izvođači radova nisu dovoljno upućeni u procedure pred Elektrodistribucijom Srbije, odnosno da nisu dobili dovoljnu podršku od nadležnih u tom preduzeću vezano za njihov deo posla na ugradnji opreme.

Uz to nedostupne su i povratne informacije o fazi obrade zahteva za postavljanje energetskih objekata koji su prozjumerima potrebni za proizvodnju struje.

S druge strane saradnja lokalnih samouprava sa Elektrodistribucijom Srbije je dobra, energetski objekti se u roku i efikasno priključuju na distributivnu mrežu, istakla je Jasmina Radovanović.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak naglasio je da će izmene Zakona o obnovljivim izvorima unaprediti pozicije prozjumera i pomoći će u kreiranju stabilnih finansijskuh uslova koji će motivisati proizvodnju zelene energije za sopstvene potrebe iz solarnih panela. On je istakao da je glavni razlog za izmene namera da se održi ravnoteža između dva važna interesa, što više novih izvora energije, a sa druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sistema i snabdevanje strujom.

Mrdak je objasnio da kupac – proizvođač proizvodi struju za sopstvenu upotrebu a da je za njegov status karakteristično da viškove koje ostvari ne prodaje Elekroprivredi Srbije već joj ih ustupa i račun za struju mu je umanjen u iznosu vrednosti viška električne energije koju je proizveo iz svojih solarnih panela.

Iznoseći preporuke za unapređenje položaja prozjumera profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Radulović istakao je sticanje statusa kupca-proizvođača stambenih zajednica koje nisu vlasnici objekta za proizvodnju struje, to jest elektrane.

Druga preporuka je da stambene zajednice otplaćuju investicije u energetske objekte preko sistema objedinjenje naplate. Ta izmena omogućila bi stambenim zajednicama da se obaveze po ugovoru o instaliranju solarnih panela na zajedničkom krovu otplaćuju kroz sistem objedinjene naplate komunalnih i ostalih troškova održavanja stambene jedinice. Ostale preporuke se tiču uspostavljanja pravnih okvira, koji će kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili preduzetnici garantovati minimalnu cenu za isporučenu električnu energiju.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu