Connect with us

Ekonomija

Ana Brnabić: „EBRD treba da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra“

Photo: Unsplash

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je posle sastanka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, da bi danas ta banka trebala na Bordu direktora da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP).

Brnabić, koja završava dvodnevnu posetu Londonu, najavila je da će u narednih desetak dana biti objavljena i prva aukcija za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i nove kapacitete.

To je uslov za novi kredit za Elektroprivredu Srbije i nastavljamo odličnu saradnju sa EBRD u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske održivoti, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, EBRD će izdvojiti ukupno 80 miliona evra za digitalni razvoj u Srbiji, od čega će 10 miliona biti za BIO4 kampus u Beogradu i 70 miliona za NTP, pa će kredit koji će sutra biti formalno odobren, u pet u Beogradu biti potpisan.

Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane i kreativne i inovativne ljude, a posebno mi je važno što nastavljamo da ulažemo van Beograda, istakla je Brnabić.

Završili smo sve analize i izveštaje u rekordnom roku i njihov proces odobravanja je trajao manje od godinu dana, rekla je Brnabić.

Baso je rekla da je EBRD zadovoljna saradnjom sa Srbijom i projektima koje finansira, pre svega onima u naučnu zajednicu, zelenu tranziciju i podršku energetskom sektoru.

To su projekti koji će ojačati privredu Srbije i omogućiti njeno napredovanje, rekla je Baso.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu