Connect with us

Ekonomija

Amerika prihvatila predlog zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate

Foto: Unsplash

Ključni odbor Predstavničkog doma Kongresa Amerike prihvatio je predloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate.

Razlog je pomaganje u finansiranju budžetskog plana predsednika Džozefa Bajdena vrednog 3,5 biliona (3.500 milijardi) dolara.

Odbor Predstavničkog doma, koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kom zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova delove predloga budžetskih zakona, koji se odnose na poreze.

Porez na dobit kompanijama povećan sa 21 na 26,5 %

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak sa 37 na 39,6 % i najveće stope poreza na dobit kompanija sa 21 na 26,5 %.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20 na 25 % za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao porez od 3 % na prihode veće od 5 miliona dolara, prenosi Index.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Predstavničkog doma i Senata, dok će se u narednim nedeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koje imaju za cilj da usvoje zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu da dopuste da izgube više od tri glasa u Predstavničkom domu i nijedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je predlog, s obzirom na to da su za vreme korona-krize Vlade Donalda Trampa i Džozefa Bajdena odobrile velike fiskalne podsticaje, kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i podstakao oporavak ekonomije.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu