Povežite se sa nama

Ekonomija

Amerika prihvatila predlog zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Ključni odbor Predstavničkog doma Kongresa Amerike prihvatio je predloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate.

Razlog je pomaganje u finansiranju budžetskog plana predsednika Džozefa Bajdena vrednog 3,5 biliona (3.500 milijardi) dolara.

Odbor Predstavničkog doma, koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kom zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova delove predloga budžetskih zakona, koji se odnose na poreze.

Porez na dobit kompanijama povećan sa 21 na 26,5 %

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak sa 37 na 39,6 % i najveće stope poreza na dobit kompanija sa 21 na 26,5 %.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20 na 25 % za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao porez od 3 % na prihode veće od 5 miliona dolara, prenosi Index.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Predstavničkog doma i Senata, dok će se u narednim nedeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koje imaju za cilj da usvoje zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu da dopuste da izgube više od tri glasa u Predstavničkom domu i nijedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je predlog, s obzirom na to da su za vreme korona-krize Vlade Donalda Trampa i Džozefa Bajdena odobrile velike fiskalne podsticaje, kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i podstakao oporavak ekonomije.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Misija MMF-a potvrdila ocenu Srbije – rast BDP 6,5 % ove godine

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije, u okviru Instrumenta za koordinaciju politike (PCI), objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 %.

Snažan ekonomski oporavak je u toku, podržan značajnim političkim odgovorom vlasti i uprkos nedavnom porastu slučajeva korona virusa, naveo je MMF.

Strukturne reforme su nastavile da napreduju, ali još toga treba da bude urađeno.

Predviđa se da će uvozni deficit ove godine biti smanjen za oko 4 % BDP-a, a očekuje se da će se fiskalni deficit 2022. godine smanjiti na 3 % BDP -a, kako oporavak bude nastavio da sazreva.

Uprkos nedavnom povećanju broja slučajeva korona virusa, rast BDP-a je projektovan na 6,5 % u 2021. godini, i na 4,5 % u 2022. godini.

Ukupna inflacija je u septembru iznosila 5,7 %, vođena niskim baznim efektom i privremenim faktorima, uključujući povećanje cena energenata i cena neprerađene hrane zbog suše.

Bazna inflacija je ostala relativno stabilna.

Sledeći sastanci zakazani u decembru

Misija MMF, koju je predvodio Jan Kes Martein održala je virtualne i lične sastanke sa srpskim vlastima od 11. do 22. oktobra da bi razgovarala o napretku u okviru PCI.

U saopštenju MMF-a po okončanju sastanaka se navodi da MMF očekuje da će u bliskoj budućnosti završiti razgovore o budžetu za 2022. godinu.

Uspešan završetak revizije podleže ispunjenju preostalih uslova programa i odobrenju od strane Uprave i Izvršnog odbora MMF-a.

Razmatranje od strane Odbora je okvirno zakazano za decembar 2021. godinu.

Bankarski sistem – kurs stabilan 

Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Kurs je ostao stabilan.

U svetlu rasta inflacije i njenog neizvesnog izgleda, prisutnog i u mnogim drugim zemljama, Narodna banka Srbije (NBS) je početkom oktobra na odgovarajući način pooštrila monetarne uslove podizanjem prosečnih repo stopa u okviru koridora kamatnih stopa zadržavajući politiku kursa nepromenjenu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu