Connect with us

Ekonomija

Amerika izbegla bankrot – zadužuje se još 480 milijardi dolara

Foto: Unsplash

 Američki Senat juče je usvojio zakon o privremenom povećanju limita zaduživanja iznad trenutnog zakonskog ograničenja od 28,4 biliona dolara.

Time je izbegnut rizik od istorijskog bankrota ovog meseca.

Ipak, Senat je do početka decembra odložio odluku o dugotrajnijem pravnom leku, prenosi agencija Rojters.

Senat je sa 50 glasova “za” i 48 “protiv” usvojio zakon nakon višenedeljnih stranačkih nesuglasica.

Predlog zakona koji je usvojio Senat sada ide u Predstavnički dom, koji ga treba odobriti da bi išao na potpisivanje kod predsednika Džozefa Bajdena.

Predstavnički dom će o zakonu glasati u utorak, izjavio je šef demokratske većine u tom domu Steni Hojer.

Očekuje se da će povećanje limita zaduživanja za 480 milijardi dolara, čime će se granica duga podići na 28.900 milijardi dolara, biti iscrpljeno do 3. decembra, istog dana kada ističe finansiranje većine saveznih programa u skladu sa merom koja je usvojena ranije ovog meseca nakon još jednog partijskog sukoba.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu