Connect with us

Politika

Amerika ima ključ za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji

Foto: Unsplash

Zvanični Vašington rešen je da pojača svoj angažman, kada je reč o problemu na Kosovu i Metohiji.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, angažovanje američkog diplomate Gabrijela Eskobara, koji je prema nezvaničnim tvrdnjama, u četvrtak u Briselu odigrao ključnu ulogu u postizanju dogovora za smirivanje krize na severu Kosova, još jedna je potvrda ove rešenosti Vašingtona.

Novosti tvrde da su zato iz Amerike već poslata ozbiljna upozorenja albanskim liderima na Kosovu, da više ne preduzimaju akcije, koje bi ugrozile bezbednost, ne samo na Kosovu, već i u čitavom regionu. Prištini je jasno stavljeno do znanja, i da, iako je istekao jednogodišnji moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom na lobiranja za nova priznanja, odnosno povlačenjima priznanja Kosova, on i dalje treba da ostane na snazi.

To je potvrdio i sam Eskobar, koji je iz Brisela, nakon postizanja dogovora o srpskim registarskim tablicama i povlačenja ROSU sa severa, poručio da je važno poštovanje obaveza preuzetih u Beloj kući prošlog septembra:

„Posebno je važno pridržavanje dela sporazuma oko moratorijuma, što će dati dijalogu određeni prostor za rešavanje širih pitanja“.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i novi izlasnik Stejt departmenta za Balkan takođe je indirektno potvrdio rokove, na koje Vašington računa u rešavanju kosovskog pitanja, a o kojima se spekuliše u diplomatskim krugovima:

„Radićemo sa obe strane, blisko ćemo koordinirati ne samo sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog (Miroslavom Lajčakom), već i sa našim partnerima iz Kvinte. Moje procene su da će u narednih godinu dana doći do velikog napretka“.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu