Povežite se sa nama

Politika

Amerika i Britanija pomažu Australiji u izgradnji atomskih podmornica

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Amerika i Velika Britanija žele da pomognu Australiji u izgradnji atomskih podmornica.

To je jasna poruka Kini, zemlji koja je ekonomski i vojno u usponu, piše DW.

Amerika, Velika Britanija i Australija sklopili su dogovor o bezbednosti za strateški važno područje Indopacifika. Svoj trojni savez nazvali su „AUKUS“. Predsednik Amerike Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i premijer Australije Skot Morison zajedno su predstavili novi savez, tom prilikom bili su uključeni putem video-veze.

Radi se o dugoročnom obezbeđivanju mira i stabilnosti u regiji, rekao je Bajden u Vašingtonu. On je istovremeno upozorio na pretnje koje se razvijaju velikom brzinom u regionu Indo-Pacifika.

Australiji pomažu da se gradi podmornica na nuklearni pogon

Australiji će u okviru dogovora biti stavljena na raspolaganje tehnologija, kako bi ta zemlja mogla da gradi podmornice na nuklearni pogon. Prvi put posle više 50 godina Amerika deli svoju tehnologiju podmornica, do sada je to bio slučaj samo sa Velikom Britanijom.

„Naš cilj je da radimo zajedno kako bismo održali bezbednost i stabilnost u regionu Indopacifika“, rekao je Džonson u Londonu.

Reč je o jednom od najkompleksnijih i tehnički najzahtevnijih projekata na svetu, njegova realizacija potrajaće više decenija i za to će biti potrebna najnaprednija tehnologija, precizirao je britanski premijer. A Australija je „srodna nacija“ s kojom želimo da podelimo tu tehnologiju, rekao je Džonson.

Nuklearne podmornice su mnogo brže i teže ih je uočiti od onih sa konvencionalnim pogonom. Mogu da ostanu pod vodom mesecima, da ispaljuju projektile veće udaljenosti i nose više projektila i tereta.

Australija će biti tek 7. država na svetu, koja poseduje nuklearne podmornice posle Amerike, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Rusije.

„Nameravamo da te podmornice gradimo u Adelajdu, i to u tesnoj saradnji sa Amerikom i Velikom Britanijom“, najavio je Morison u Kanberi. U idućih 18 meseci trebalo bi ispitati na koji način bi to moglo da se sprovede i u praksi.

Podmornice neće biti opremljene atomskim naoružanjem, izričito su naglasila trojica državnika. Morison je dodao: „I dalje ćemo ispunjavati sve preuzete obveze po pitanju neširenja nuklearnog oružja“.

Prema američkim navodima, partnerstvo predviđa i saradnju na području veštačke inteligencije, odnosno kvantne tehnologije i kibernetičkih tema.

Članice AUKUS su sve više zabrinuti prate Kinu

Članice „AUKUS“ sa sve više zabrinutosti prate nastup Kine, koja beleži i ekonomski i vojni uspon. Ali, Bajden, Džonson i Morison u svojim izjavama ni na jednom mestu nisu izričito spomenuli Kinu.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je sklapanje tog dogovora. Te zemlje „ne bi trebalo da formiraju blok koji isključuje druge, blok koji cilja na interese trećih zemalja ili im šteti. Posebno bi se trebali odreći mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda“, izjavio je jedan portparol ambasade.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu, sledeće nedelje potpisivanje dokumenata.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Ðurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je došao u Skupštinu, gde je učestvovao na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o izbornim uslovima.

Vučića je ispred Skupštine sačekao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među prvima u Skupštinu su stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a tu su i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

„Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta, koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga“, rekao je ranije za Tanjug Ivica Dačić.

Time bi posle dijaloga koji je vođen sa evroparlamentarcima, posle zaključaka i mera, koje je vlast počela da sprovodi, bio zaokružen proces međustranačkog dijaloga, dodao je Dačić.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu