Connect with us

Politika

Amerika i Britanija pomažu Australiji u izgradnji atomskih podmornica

Foto: Unsplash

Amerika i Velika Britanija žele da pomognu Australiji u izgradnji atomskih podmornica.

To je jasna poruka Kini, zemlji koja je ekonomski i vojno u usponu, piše DW.

Amerika, Velika Britanija i Australija sklopili su dogovor o bezbednosti za strateški važno područje Indopacifika. Svoj trojni savez nazvali su „AUKUS“. Predsednik Amerike Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i premijer Australije Skot Morison zajedno su predstavili novi savez, tom prilikom bili su uključeni putem video-veze.

Radi se o dugoročnom obezbeđivanju mira i stabilnosti u regiji, rekao je Bajden u Vašingtonu. On je istovremeno upozorio na pretnje koje se razvijaju velikom brzinom u regionu Indo-Pacifika.

Australiji pomažu da se gradi podmornica na nuklearni pogon

Australiji će u okviru dogovora biti stavljena na raspolaganje tehnologija, kako bi ta zemlja mogla da gradi podmornice na nuklearni pogon. Prvi put posle više 50 godina Amerika deli svoju tehnologiju podmornica, do sada je to bio slučaj samo sa Velikom Britanijom.

„Naš cilj je da radimo zajedno kako bismo održali bezbednost i stabilnost u regionu Indopacifika“, rekao je Džonson u Londonu.

Reč je o jednom od najkompleksnijih i tehnički najzahtevnijih projekata na svetu, njegova realizacija potrajaće više decenija i za to će biti potrebna najnaprednija tehnologija, precizirao je britanski premijer. A Australija je „srodna nacija“ s kojom želimo da podelimo tu tehnologiju, rekao je Džonson.

Nuklearne podmornice su mnogo brže i teže ih je uočiti od onih sa konvencionalnim pogonom. Mogu da ostanu pod vodom mesecima, da ispaljuju projektile veće udaljenosti i nose više projektila i tereta.

Australija će biti tek 7. država na svetu, koja poseduje nuklearne podmornice posle Amerike, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Rusije.

„Nameravamo da te podmornice gradimo u Adelajdu, i to u tesnoj saradnji sa Amerikom i Velikom Britanijom“, najavio je Morison u Kanberi. U idućih 18 meseci trebalo bi ispitati na koji način bi to moglo da se sprovede i u praksi.

Podmornice neće biti opremljene atomskim naoružanjem, izričito su naglasila trojica državnika. Morison je dodao: „I dalje ćemo ispunjavati sve preuzete obveze po pitanju neširenja nuklearnog oružja“.

Prema američkim navodima, partnerstvo predviđa i saradnju na području veštačke inteligencije, odnosno kvantne tehnologije i kibernetičkih tema.

Članice AUKUS su sve više zabrinuti prate Kinu

Članice „AUKUS“ sa sve više zabrinutosti prate nastup Kine, koja beleži i ekonomski i vojni uspon. Ali, Bajden, Džonson i Morison u svojim izjavama ni na jednom mestu nisu izričito spomenuli Kinu.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je sklapanje tog dogovora. Te zemlje „ne bi trebalo da formiraju blok koji isključuje druge, blok koji cilja na interese trećih zemalja ili im šteti. Posebno bi se trebali odreći mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda“, izjavio je jedan portparol ambasade.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu