Connect with us

Politika

Američki ambasador na Kosovu: „Kosovo u Otvorenom Balkanu samo ako je ravnopravno sa svim drugim državama“

Foto: Unsplash

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije izjavio je da Kosovo može da bude član „Otvorenog Balkana“, samo ako je ravnopravno sa svim drugim državama.

On je za prištinsku televiziju ATV rekao da je protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi, ako se ne smatra ravnopravnim.

„SAD su mu javno izrazile podršku. Imali smo dva uslova za našu podršku, najmanje dva, ali dva važna za Kosovo su prvo ako Kosovo učestvuje u tome moraće da učestvuje kao ravnopravan partner. Jedna od šest država Zapadnog Balkana. Bez zvezdice, bez fusnote, bez posebnog statusa. Moralo bi da bude jedno od šest mesta kao i sva ostala. A drugi uslov je bio da sama inicijativa bude u skladu sa procesom članstva u EU i da njen put bude ka članstvu u EU“, rekao je ambasador.

Podvukao je da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“ pod uslovom da su ovi uslovi ispunjeni.

„Ali, veoma smo svesni da je ovo suverena odluka. Vlada Kosova sama mora odlučiti u koje aranžmane želi da bude uključena. Vlada Kosova do sada nije bila zainteresovana da se pridruži inicijativi ‘Otvoreni Balkan'“, rekao je Hovenije.

Kazao je da podržavaju ovu inicijativu ako bude komplementarna i ako pomaže da se ostvare ciljevi slobodnog kretanja robe, ljudi, kapitala i smanjenja trgovinskih barijera.

„Ali, ako postane prepreka za sve ove stvari, ili ako postane oruđe za spoljni uticaj, onda to ne bismo podržali“, rekao je Hovenier.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu