Connect with us

Ekonomija

Americi preti bankrot

Foto: Unsplash

Budućnost za Ameriku, po svemu sudeći, nije „svetla“.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen poručila je predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi da Kongres ima nešto manje od tri nedelje za rešavanje pitanja gornje granice zaduživanja Amerike, kako bi se izbegla gotovo izvesna ekonomska propast.

„Sada procenjujemo da će Trezor do 18. oktobra verovatno iscrpeti sredstva za vanredne mere podrške ukoliko Kongres ne poveća limit ili ne suspenduje postojeće ograničenje za nivo duga“, napisala je ona u pismu upućenom Pelosijevoj.

Dodala je da će tada, kako procenjuju, Ministarstvu finansija „ostati vrlo ograničeni resursi koji će se brzo iscrpeti“, prenosi CNBC.

Jelenova, koja će ovim povodom govoriti pred Senatom, upozorila je u odvojenom dopisu kongresmenima, da će ako ograničenje za zaduživanje Vlade ne bude suspendovano ili limit ne bude podignut, to dovesti do prvog neizvršavanja finansijskih obaveza Amerike ikada, što će imati ozbiljne posledice po američku ekonomiju.

„Za Kongres je imperativ brzo rešavanje limita za dug. Ako se to ne učini, Amerika bi bankrotirala prvi put u istoriji. Svo poverenje i kredibilitet Sjedinjenih Država bili bi narušeni i naša zemlja bi se verovatno suočila sa finansijskom krizom i ekonomskom recesijom“, navela je ona u dopisu Komitetu za bankarstvo američkog Senata.

Budući da Amerika nikada ranije nije kasnile sa servisiranjem duga, ekonomisti se oslanjaju na prognoze i nagađanja u pokušajima da procene ekonomske posledice, koje bi donelo neizvršavanje finansijskih obaveza. Većina njih je ipak saglasna u stavu da bi neizvršavanje obaveza dovelo do finansijske katastrofe, koja bi mogla da izazove opštu rasprodaju na tržištima kapitala i ekonomski pad usled skoka kamatnih stopa.

Republikanci u Senatu su u ponedeljak blokirali predlog zakona o finansiranju Vlade i suspenziji postojećeg ograničenja za zaduživanje Amerike. Oni su se usprotivili donošenju tog zakona, koji je odobren u Predstavničkom domu, jer uključuje odredbu o suspenziji gornje granice duga, pri čemu su naveli da odgovornost za ukidanje tog ograničenja treba da bude samo na demokratama.

Rad američke Vlade će biti blokiran krajem septembra, ako poslanici ne odobre novo finansiranje ili ne usvoje zakon. U tom slučaju, vladine agencije će morati da pošalju hiljade saveznih službenika kućama i da rade s ograničenim kapacitetom, dok se finansiranje ne obnovi, dodaje CNBC.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu