Connect with us

Investiranje

Ambasadorka Švedske: „Rastući interes švedskih kompanija za energetski sektor Srbije“

Photo: Unsplash

Ambasadorka Švedske, Anika Ben David je na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije, Dubravkom Đedović, istakla „rastuć interes“ švedskih kompanija za ulaganje u energetiku Srbije.

Ambasadorka je rekla da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima diversifikacije – raznovrsnosti izvoraa snabdevanja energentima, saopštilo je Ministarstvo.

Kazala je da je „zelena agenda“ prioritet švedskog predsedavanja EU, te da Švedska, kao lider u „zelenoj tranziciji“, može u Srbiji doprineti ubrzanju procesa „dekarbonizacije“ – smanjenja nastanka ugljen-dioksida koji zagađuje i zagreva atmosferu.

„Kao zemlja sa više decenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u toj oblasti“, rekla je Ben David, navodi se u saopštenju.

Đedović je rekla da je u toku finalizacija rada na „Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu“ Srbije koji će „definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetske efikasnosti i emisije gasova s efektom staklene bašte“.

Podsetila je i da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

„U realizaciji našeg cilja – smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent“, rekla je ministarka.

Po njenim rečima, zato su izuzetno važni završetak radova na interkonekciji – povezivanju gasovoda Srbije i Bugarske, i nastavak ulaganja u gasnu infrastrukturu u Srbiji.

Đedović je o obnovljivim izvorima energije rekla da je „namera da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Dubravka Đedović sa „Udruženjem OIE Srbija“: „U junu raspisivanje aukcija za nove zelene megavate“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Udruženja OIE Srbija“ o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, predstojećim aukcijama, potencijalima i izazovima u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga „Udruženja OIE Srbija“ i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje. Takođe, u procesu smo usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte, rekla je ministarka.

Predstavnici Udruženja za OIE istakli su da okupljaju najveće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da su tokom prethodnih godina dali najveći doprinos u povećanju udela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vetrokapacitetima.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahteva za priključenje na prenosnu mrežu, koji opterećuju funkcionisanje „Elektromreže Srbije“ i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udeo OIE u energetskom sistemu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu