Connect with us

Politika

Ambasador Nemačke: „Kada Srbija bude ispunila sve postavljene uslove, ne vidim ništa što bi sprečilo njeno članstvo u EU“

Foto: Unsplash

U trenutku kada Srbija bude ispunila sve postavljene uslove, ne vidim ništa što bi sprečilo njeno članstvo u Evropskoj uniji (EU), izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, i ukazao da se stav Berlina o dijalogu Beograda i Prištine nije promenio i da je na kraju procesa normalizacije potrebno međusobno priznanje dve strane.

Na završetku četvorogodišnjeg mandata u Srbiji, on je podsetio da je jasno uspostavljen okvir za pregovore Srbije i Kosova, koji se odvijaju uz podršku EU i izaslanika Miroslava Lajčaka, i naglasio da Nemačka pruža neograničenu podršku tom procesu.

U ovom trenutku se dijalog Srbije i Kosova sporo, ali za nas je važno da se u dogledno vreme postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, jer će to ubrzati i proces priključenja obe zemlje Uniji, naglasio je Šib.

On smatra da nedostaje politička volja da se brže napreduje i postignu neki rezultati, ali ističe da je nedavno ostvaren izvestan napredak o energetskoj saradnji, mada treba videti kako će taj sporazum biti i primenjen.

Očekujemo da se dijalog nastavi i konstruktivno radi na rešavanju problema, naglasio Šib i podsetio da se i nemački kancelar Olaf Šolc angažovao u tom procesu sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Šib je negirao da je stav njegove zemlje promenjen po pitanju ishoda dijaloga Srbije i Kosova i da se od „normalizacije odnosa došlo do međusobnog priznanja“ dve strane.

Potrebno je da se normalizuju odnosi dve države, a na kraju je međusobno priznanje, što je i kancelar Šolc jasno rekao. Do tada će biti još mnogo posla da se uradi, objasnio je Šib.

Upitan o odnosu Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Šib je najpre odgovorio da je želja svih da se „ničim izazvan agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“ što pre okonča i da je EU, kao zajednica vrednosti, u tom cilju i uvela sankcije Moskvi.

Srbija bi, kao kandidat za članstvo u EU, trebalo bi da se priključi svim sankcijama i merama koje je Unija preduzela. Na kraju krajeva, odluka je Srbije da li će i kada to uraditi. Mi smo jasno rekli da to od nje očekujemo, poručio je Šib.

Govoreći o evropskim integracijama, on je ocenio da će Srbija brže napredovati ako bude napredovala u reformama koje se tiču vladavine prava, demokratizacije, slobode medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podsećajući da napredak u ovim oblastima analizira Evropska komisija u svojim godišnjim izveštajima, Šib istakao da je napredak u reformi pravosuđa 2021. godine rezultirao otvaranjem jednog pregovaračkog klastera.

Od nove Vlade Srbije očekujemo i nadamo se da će sa više elana krenuti u realizaciju reformi koje se već sprovode, rekao je Šib.

On žali zbog narativa u Srbiji koji je veoma kritičan prema EU i smatra da bi trebalo da bude pozitivniji, imajući u vidu šta sve Unija radi, nudi i čini u Srbiji.

U pojedinim medijima se vrlo kritički piše o EU i za nas je važno da se takav način izveštavanja promeni, rekao je Šib i napomenuo da je slika EU u medijima veoma povezana sa raspoloženjem građana da podrže reforme neophodne za približavanje i članstvo.

Zato smo zainteresovani za pozitivnu sliku EU u Srbiji, naglasio je on i istakao da EU i države članice rade sve što je u njihovoj moći da se slika bitno promeni nabolje.

Šib nije želeo da spekulise o tome kada bi Srbija mogla da postane članica EU, objašnjavajući da brzina pristupanja zavisi najviše od zvaničnog Beograda, „kada se ispune svima poznati uslovi“.

Evropska perspektiva je otvorena, a ekonomski odnosi Srbije i EU su daleko najveći ako se uporede sa vezama Srbije i drugih zemalja u svetu, predočio je Šib.

Kao argument da je proces proširenja EU „živ“, Šib je pomenuo otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali i otvaranje perspektive članstva za Ukrajinu i Moldaviju, dok je i Gruzija zainteresovana za taj proces.

Unija je za čitav region izuzetno atraktivna, postoje brojni izazovi, ali u trenutku kada Srbija ispuni uslove koji su postavljeni, ne vidim ništa što bi sprečilo njeno članstvo u EU, naglasio je Šib.

On je istakao da su odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri i da su u vreme njegovog mandata u Beogradu postali još bolji.

Kako je objasnio, postoji snažna diplomatska saradnja o kojoj svedoče i dve posete nemačkih kancelara proteklih 10 meseci, Angele Merkel i Olafa Šolca, kao i imenovanje specijalnog izaslanika za region Manuela Saracina.

Pre četiri godine, nemačke kompanije su u Srbiji zapošljavale 46.000 radnika, a danas zapošljavaju njih 75.000, ilustrovao je Šib i preneo ocenu nemačkih firmi da su uslovi koje im Srbija nudi za investiranje i poslovanje veoma dobri.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga jesu niže plate radnika nego u Nemačkoj i drugim zemljama EU, ali se radi o veoma dobro obrazovanim radnicima, koji su lojalni svojim preduzećima.

Šib je rekao i da su se prvobitne investicije u automobilsku i dobavljačku industriju proširene kvalitetnijim investicijama, koje su povezane sa istraživačkim centrima i visokoškolskim ustanovama.

Kako je istakao, to daje dobru perspektivu za dalji nastavak saradnje i mogućnost da se građani zapošljavaju u nemačkim preduzećima i na osnovu toga bolje zarađuju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu