Povežite se sa nama

Ekologija

Amazon i Ikea do 2040. prevoziće robu brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Devet velikih kompanija, uključujući Amazon, Ikeu, Unilever, Inditeks i Mišelin obavezale su se da će do 2040. godine prevoziti teret samo brodovima, koji koriste gorivo bez ugljenika, prenosi britanski BBC.

Industrija proizvodi milijardu tona klimatskog zagađenja svake godine, isto koliko i Nemačka.

Planovi za smanjenje emisije štetnih gasova, kako navodi BBC, daleko zaostaju za ciljevima Pariskog sporazuma.

„Pomorsko brodarstvo, ali i ostali sektori svetske ekonomije, moraju se brzo dekarbonizirati, ako želimo rešiti klimatsku krizu, a multinacionalne kompanije će biti ključni akteri“, rekao je Dan Porterfild iz Instituta Aspen, koja koordinira kampanju.

On je pozvao i druge učesnike u lancu, ali i vlade da se pridruže.

Gotovo 90 % svetske trgovine ide morem, a pomorski transport čini 3 % svih globalnih emisija. To bi, piše BBC, moglo porasti na 10 % do 2050. godine, ako industrija nastavi da se oslanja na goriva sa intenzivnim ugljenikom.

Industrija proizvodi 10 do 15 % svetski proizvedenih emisija sumpor-oksida i azot-oksida, što utiče na razvoj respiratornih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema ciljevima Sporazuma iz Pariza, pomorska industrija mora najkasnije do 2050. godine biti potpuno dekarbonizirana.

U kompaniji Amazon kažu da je vreme za akciju, a jedan od direktora Edgar Blanko rekao je da pozdravljaju sve one kompanije, koje prenose teret, a koje su odlučile da se pridruže ovoj inicijativi.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekologija

Ministarstvo zaštite životne sredine: „Za ekologiju u budžetu 2022. možda i 36 milijardi dinara“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Skupštinski odbor za zaštitu životne sredine je dao saglasnost na rekordno izdvajanje od 15,4 milijarde dinara.

Reč je o izdvajanju za Ministarstvo zaštite životne sredine u predlogu budžeta za 2022. godinu.

Istaknuto je da se sa osnovnim iznosom od 15,4 milijardi dinara, i planiranim uvećanjima od 9 milijardi, kroz kreditne linije, kao i 12 milijardi dinara, koji se za ekološke projekte nalaze kod Ministarstva građevine dokazuje da je ekologije jedan od tri prioriteta Vlade Srbije.

Mirjana Lukić iz Ministarstva finansija rekla je da je planiranih 15,4 milijarde uvećanje od 85 % u odnosu na inicijalni budžet, koji je Ministarstvo zaštite životne sredine imalo u ovoj godini.

Dodala je da je to gotovo 39 % je veći iznos od utvrđenog poslednjim rebalansom u 2021. godini.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković rekla je da se očekuje da izdvajanja za ekologiju i projekte u njoj budu ukupno 36 milijardi dinara.

Ona je u ekološka izdvajanja uključila i 12 milijardi dinara iz kineskog kredita, koji se za izgradnju prečistača otpadnih voda za gradove i opštine realizuje preko Ministarstva građevina, kao i očekivane kreditne linije od banke Saveta Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Istakla je da su ulaganja po „zelenoj agendi“ predviđena na 6,5 milijardi dinara, a pored izdvajanja za reciklažu, tu je „apostrofirala“ radove na toplani u Kragujevcu, koji obuhvataju saniranje deponija sa 40.000 tona pepela.

Dodala je da se planiraju ulaganja u 26 lokalnih samouprava u izgradnju kanalizacione mreže, odnosno prečistače otpadnih voda.

Navela je da je planirano finansiranje izgradnje osam regionalnih reciklažnih centara, koji će pokrivati više od 50 gradova i opština.

Ona je istakla da je 600 miliona dinara planirano za trogodišnje čišćenje istorijskog otpada, te da se nada će Srbija na kraju tog perioda neće više imati.

Dodala je da je za 360 miliona dinara planirana nabavka oprema za komunalni otpad, koja će biti podeljena gradovima i opštinama, a dodatnih 100 milona je za čišćenje divljih deponija i smetlišta i obezbeđenje video nadzora neophodnog za kontrolu.

Ministarstvo je planiralo 100 miliona za podršku pošumljavanju, 350 miliona dinara za saniranje zatvaranje nesanitarnih deponija, dok će 400 miliona biti potrošeno za podršku lokalnim samoupravama, koje nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju sisteme upravljanja otpadom.

Ona je rekla da je obezbeđeno i 200 miliona dinara za prečistač otpadnih voda i nedostajuću kanalizaciju za opštinu Zubin Potoku.

Više poslanika članova Odbora istaklo je da su iznosi za ekologiju opredeljeni u predloženom budžetu ohrabrujući, nikad veći i da svedoče o opredeljenju države, da se rešavaju višedecenijski problemi u toj oblasti.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu