Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Zapadnom Balkanu potreban Berlinski proces za napredak ka EU“

Foto: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Atini da je zemljama Zapadnog Balkana potreban Berlinski proces da bi napredovale ka EU.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je prvog dana okruglog stola kog organizuju Vlada Grčke i list „Ekonomist“, rekao da bi Berlinski proces mogao da donese „talas koji bi podigao sve čamce na Zapadnom Balkanu“.

„To je inicijativa sa Evropskom unijom kao vrednošću i mehanizmom“, naveo je Kurti.

Ocenio je da je „Republika Kosovo dvostruki uspeh, najpre intervencije Zapada i NATO 1999. godine da se zaustavi srpski genocid“.

„I drugo, to je uspešna priča u smislu ekonomskog rasta i kvalitetne demokratije, koji idu jedno uz drugo“, rekao je Kurti.

Dodao je da je zbog „demokratskih promena“, Kosovo prošle godine doživelo „najveći ekonomski rast od nezavisnosti“ od 10,53 %“, da je izvoz povećan za 83,6 %, a priliv stranih investicija za 21 %.

Govoreći o osudi ruske invazije na Ukrajinu, Kurti je rekao da Kosovo po tom pitanju „ne može biti neutralno“.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu