Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Visok rizik od sukoba sa Srbijom, koja sa Rusijom izaziva incidente na Kosovu“

Foto: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, preneo je Kosovo onlajn.

On je rekao da bi bio neodgovoran, ako bi rekao drugačije, s obzirom šta je Rusija uradila sa Ukrajinom, prenosi Albanijan post.

„Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO, ali svakako je visok: „Mi smo demokratija, koja ima autokratiju na granicama“.

Prema njegovim rečima, pre invazije na Ukrajinu prilike su bile male, ali se sada situacija promenila.

„Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika“, rekao je on.

Govoreći o novim recipročnim merama prema Srbiji, Kurti je istakao rok od dva meseca.

„Konverzija registarskih tablica, koju je postavio Slobodan Milošević. Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca“, poručio je Kurti.

Povodom napada na kosovsku policiju na severu, Kurti je rekao da tužilaštvo istražuje slučaj.

„To su bili ljudi na platnom spisku Beograda, koji rade u nelegalnim strukturama na severu Kosova. Neki od njih su zaista bili kriminalci, pošto su prošle godine završili na crnoj listi Ministarstva finansija SAD“, rekao je Kurti.

On je kazao da se to odnosi na Milana Eadoičića i Zvonka Veselinovića.

„Pozivam se na Radoičića i Veselinovića. Bio je to ‘deža vi’. Taj metod su Srbi već koristili početkom 90-ih tokom raspada Jugoslavije. Ali Kosovo je sada demokratska zemlja, oni mogu da urade vrlo malo. Oni su frustrirani, jer naša privreda, iako nas ne priznaju kao državu, cveta“, rekao je on.

Kurti je dodao da Srbija ima 48 baza oko Kosova i da „protesti nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu