Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Putinov Kremlj je zvanični Beograd, demokratskiji smo i nezavisniji od Srbije“

Photo: Unsplash

Spreman sam za konačan dogovor sa zvaničnim Beogradom, međutim, „Srbija je prilično agresivna i ne može da se odvoji od prošlosti i problematične sadašnjosti“, poručio je Aljbin Kurti u emisiji „Probudi se“ na albanskom Top Channel-u, prenosi KoSSev.

kako naviodi KoSSEv, Kurti je naglasio da je Srbija „hibridni režim“, „praktično autokratija“, te da sa druge strane, „nije nezavisna od Ruske Federacije“.

„Jasno je koja strana nije konstruktivna, ona koja je agresivna, ona koja se ne distancira od prošlosti, odnosno Miloševića, niti od problematične sadašnjosti za naš kontinent, pa je Putinov Kremlj zvanični Beograd“, tvrdi Kurti.

Kaže i da to „ugrožava susedstvo“, a on želi da postoje dobrosusedski odnosi.

„U tome će mnogo pomoći primena ovog sporazuma koji smo dogovorili u Briselu i Ohridu, a koji podrazumeva de fakto uzajamno priznanje Kosova i Srbije“, ocenio je.

Kurti ponavlja da je Kosovo „demokratsko i nezavisno“, a uveren je čak i da je „demokratskije i nezavisnije od Srbije“.

Kurti je u ovoj emisiji govorio i o svojim nedavnim susretima sa predsednikom, predsednicom Skupštine i premijerom Albanije, ponovivši da ih je upoznao sa novim dešavanjima u sklopu dijaloga sa Beogradom, odnosno o sastanku u Ohridu i onome što je tamo dogovoreno.

„Ima mnogo nesporazuma, nejasnoća, pogrešnih tumačenja i želeo sam da ih iz prve ruke informišem o napretku pregovaračkog procesa i o sadržajnim i drugim elementima ovog sporazuma koji je veliko dostignuće za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu