Connect with us

Politika

Aljbin Kurti posle sastanka sa Lajčakom: „Predlog EU ima pet reči u preambuli i ukupno 10 članova“

Photo: Unsplash

Kosovski premijer Aljbin Kurti je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da postoji insistiranje međunarodnih faktora da se još više istakne Zajednica opština sa srpskom većinom, potpisana 19. aprila 2013.

Podsetimo, Lajčak je posle sastanka s Kurtijem naveo da su se dogovorili o primeni svih do sada potpisanih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kurti je istakao da je da je sporazum o ZSO jedini sporazum od 33 briselska sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda. To je naglašeno u pravnom i ustavnom smislu“, rekao je Kurti, prenosi TV Kljan Kosova.

Prema Kurtijevim rečima, predlog EU ima pet reči u preambuli i ukupno 10 članova, za koji je rekao, kada ga je dobio 9. septembra da je dobra osnova za dalje razgovore.

„Ono što ističemo je da s jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i da nema sporazuma koji ima prioritet u odnosu na drugi sporazum, pa nema ni hijerarhije tih sporazuma. Ta 33 sporazuma nalaze se na horizontalnoj ravni”, naveo je Kurti.

Kako je dodao, „međutim, s druge strane, ovih 10 članova ne predviđa da se prvo ispuni član s kraja, kao preduslov. I nikada ne zaboravimo da u centru sporazuma treba da bude obostrano priznanje, jer će samo tako biti postignuta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

On je naveo i da međunarodni posrednici dolaze sa zahtevima Srbije koji su iracionalni i da zbog toga mora da im da pravu procenu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu