Connect with us

Politika region

Aljbin Kurti: „Očekujem dogovor sa Srbijom u vreme mog mandata“

Foto: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će Priština zaključiti sveobuhvatni sporazum sa Srbijom u vreme njegovog mandata.

Kurti je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da ne može da predvidi kada će se to desiti, ali da očekuje da bude pre gotovo istovremenog isteka njegovog mandata, mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Dodao je da normalizacija odnosa Kosova i Srbije mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

„Nedostaje napredak (u dijalogu) i to nije počelo sa nama, mnogo ranije je nedostajalo napretka, ali smo ukazali da veliki deo njegovog izostanka dolazi zbog pogrešnih pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo, koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao da proguta. Potreban nam je novi pristup, u kojem su građani dobitnici, sa recipročnim priznanjem u centru“, kazao je Kurti.

Naveo je da je pitanje nestalih tema oko koje je Kosovo spremno odmah da se angažuje.

Povodom izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da očekuje sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu pre kraja godine, kosovski premijer kaže da prvo treba videti kako će proći razgovori glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koji su u Briselu.

„Tek nakon toga možemo reći, koja je perspektiva jednog budućeg susreta (na nivou lidera), u tom slučaju naravno treba znati i šta je svrha takvog sastanka. U principu ne kažem ‘NE’ sastanku, ali naravno da se moraju znati i elementi tog sledećeg sastanka“, rekao je Kurti.

Upitan kako planira da reši situaciju sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, koji Priština odbija da realizuje, a na čemu insistiraju i Srbija i EU, Kurti je rekao da se dijalog ne vodi da bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već radi normalizacije odnosa sa Srbijom.

„A za normalizaciju odnosa, smatram da Srbija treba mnogo više da se promeni. Mora da se demokratizuje, mora da uspostavi vladavinu prava, mora da se suoči sa prošlošću i mora da ima neku vrstu simetrije reciprociteta manjinskih prava“, kazao je.

Naveo je da dijalog u Briselu nije dijalog o statusu Kosova, niti o unutrašnjim pitanjima Kosova, već o statusu odnosa dve zemlje.

„Kosovo je nezavisna i suverena država, sa teritorijalnim integritetom, sa mnogo problema. Mi sami po sebi nismo problem, imamo mnogo problema, a jedan od njih, možda i glavni, je Srbija“, dodao je.

Kurti je ponovio da Srbija trenutno troši na vojsku više nego ostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana zajedno i da ona to ne radi zbog Mađarske i Rumunije.

„Ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, kazao je kosovski premijer za RSE.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije je na sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane, kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu