Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Nisam dobio ultimatum od međunarodne zajednice, a ponudio sam rešenje“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na severu Kosova, i da se stvari ne mogu rešiti pritiscima ili pominjanjem posledica, prenosi prištinska Koha ditore.

On je rekao da je na sastanku specijalnom izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku ponudio siguran izlaz iz krize na severu, koju su izazavale nelegalne strukture Srbije.

„Nisam dobio nikakav ultimatum. Sreli smo se i razgovarali i ponudio sam siguran način za stabilan izlazak iz krize na severu Kosova izazvane nelegalnim strukturama… Prva je vladavina prava, imamo desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara koji su bili žrtve neviđene žestine nasilnih ekstremista“, naveo je Kurti u izjavi medijima nakon džudo aktivnosti održane u teretani „Minatori“ u Mitrovici.

On je naveo da ne misli da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, a možda i sankcija najdemokratskijoj i najnaprednijoj državi Zapadnog Balkana.

„Uveren sam da ćemo uspeti da razjasnimo nejasnoće. Imamo izazove i sa jednim i sa drugim. Ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični, kada američki ili evropski emisar dođe kao posrednik, onda se ovde ne dovode u pitanje Evropa ili Amerika, odnos sa Srbijom je u pitanju“, nastavio je Kurti.

Prema njegovim rečima, to nije ista stvar.

„Kada SAD traže nešto u okviru bilateralnih odnosa, mi ne oklevamo da kažemo da, ali kada američki emisar traži nešto u vezi sa našim odnosima sa Srbijom, onda moramo dobro razmisliti i biti pažljivi, oprezni, ali normalno, uvek treba da budemo konstruktivni i posvećeni“, naveo je Kurti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Žozep Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Photo: Unsplash

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere“, naveo je Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na severu Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obe strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podseća da je Borel još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za smirivanje situacije na severu Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako se dodaje, EU je takođe pozvala Srbiju da smanji status pripravnosti oružanih snaga.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu