Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Ne možemo da priznamo Srbiju dok ona ne prizna Kosovo“

Foto: Unsplash

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Vašington post da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo, zbog čega je neophodno međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Kurti je kazao da je Deklaraciju o miru, koju je predložilo Kosovo 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio, kao i plan za međusobnu zaštitu prava manjina.

U svom uvodniku novinar Vašington posta piše da je „podrška Kremlja Srbiji snažan podsticaj Vučiću da zadrži status kvo, citirajući Kurtija koji je rekao da „Putin želi da Kosovo pretvori u propalu državu“.

„Posle onog što Putin smatra neuspehom u Avganistanu i Iraku, kao posledica intervencija SAD i NATO, ostaje samo Kosovo koje Putin želi da predstavi kao privremeni uspeh, zbog čega je zaštita Kosova veoma važna“, rekao je Kurti.

On je naveo da je „spreman da se uključi u dijalog o međusobnom priznanju“, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti i Vučić sastali su se prvi put u Briselu 15. juna 2021. i taj sastanak je završen bez dogovora o temama koje su bile na dnevnom redu.

Njih dvojica su se sastali i 4. maja ove godine u Berlinu, na radnoj večeri koju je organizovao specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ana Brnabić na sastanku sa Kristoferom Hilom: „Nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja na Kosovu“

Foto: Unsplash

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Predsednica vlade istakla je da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu, jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila premijerka, Srbija pruža i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je izrazila uverenje da će sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine.

Ambasador Hil ocenio je da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Oni su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

Premijerka Brnabić ocenila je da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta i u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu