Connect with us

Politika region

Aljbin Kurti: „Kosovo i Albanija su kao hrast sa dve grane, odnosno da su jedno“

Foto: Unsplash

Aljbin Kurti rekao je na zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade da su Kosovo i Albanija „kao hrast sa dve grane, odnosno da su jedno“.

Kurti je podsetio da je prvi put u zvaničnoj poseti Albaniji u svojstvu premijera i da taj poseban osećaj koji ima kad dođe u Albaniju ne može da opiše.

On je istakao da je današnji sastanak dve vlade na horizontu integracija ka Evropskoj uniji.

„Integracija između naših država je od suštinskog značaja. Kao patriote moramo da ojačamo naše dve države tako što ćemo ih još više ojačati i da građani budu ponosni. Imamo odgovornost da uzdižemo i štitimo jedni druge kad god i gde god. Moramo pronaći naš zajednički poziv. Svako dobro jedne države treba da prenesu dve zemlje, građani treba da se kreću slobodno i da se njihov posao širi“, rekao je između ostalih Kurti.

On je u svom govoru podsetio i na žrtve zemljotresa, koji se desio pre dve godine navodeći da narod na Kosovu saoseća sa bolom naroda u Albaniji.

„Danas se navršava dve godine od zemljotresa, koji je odneo 51 žrtvu, članovi porodice su tužni, osećamo da je njihov bol i naš bol“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da železnička linija Drač–Priština jača Albance i glavnu luku, kao što je Drač.

Edi Rama: Mi smo kao dvoglavi orao, jedna glava gleda na jednu, druga na drugu stranu

Izjava albanskog premijera Edija Rame da niko ne treba da očekuje da će on i kosovski premijer ikada zatvoriti debatu, nasmejala je Aljbina Kurtija na konferenciji za medije u Elbasanu, prenosi Ekonomija onlajn.

Rama je, nakon zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije, rekao da su Kurti i on različiti ljudi, koji mogu da imaju različita mišljenja o raznim pitanjima.

„Slikovito rečeno, mi smo kao onaj dvoglavi orao, koji ima vizuelni izgled od 360 stepeni. Jedna glava može da gleda na jednu, druga na drugu stranu, ali telo stoji uspravno. Aljbin i ja možda imamo različita mišljenja o različitim pitanjima, ali ne očekujte da ćemo ikada zatvoriti debatu“, rekao je Rama, što je izazvalo glasan smeh kosovskog premijera.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zoran Lutovac: „Neću ići na konsultacije sa Vučićem oko sporazuma sa Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je da neće ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko sporazuma sa Kosovom, jer nema potrebe da ih naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i javnost upoznao preko posrednika i medija.

Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije, napisao je Lutovac na svom Tviter nalogu.

Lutovac je ocenio da nije normalno da predsednik Srbije poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu