Connect with us

Politika region

Aljbin Kurti izgubio na izborima

Foto: Unsplash

Pokret Samoopredeljenje je na ovim lokalnim, kao i na parlamentarnim izborima, imao za cilj da pobedi bez jasnog programa, ali uz demagošku retoriku.

To je rekao analitičar Leon Duhanaj i naveo da su birači prepoznali njihova prazna obećanja i zbog toga su ih zasluženo kaznili.

„Pokret Samoopredeljenje je od 14. februara do 14. novembra izgubio izbore, kao rezultat nerealne ponude koju je godinama iznosio građanima. Građani su shvatili prevaru koja im je učinjena, obećavajući im raj, ali bez programa, koji bi im ponudio minimum dostojanstvenog života. Ovi izbori su pokazali da svaki kandidat za pobedu mora biti pripremljen i imati program. U velikoj meri, uz nekoliko izuzetaka, osvojili su programi, a ne prazne retorike i demagogije“, rekao je Duhanaj za Kosovo onlajn.

Vladajući Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, osvojio je samo 4 od 38 kosovskih opština, što se smatra velikim neuspehom imajući u vidu koliku podršku birača su uživali početkom ove godine. Prema rečima Duhanaja, opozicione političke partije su pobednici lokalnih izbora na Kosovu. On istovremeno ukazuje da su građani Kosova pokazali zrelost, kao i to da nisu podložni manipulacijama.

„Jučerašnji izbori i rezultati u opštinama, dokazali su da su građani Kosova politički sazreli, njima nije lako manipulisati. Po mom mišljenju, rezultat je, uz nekoliko izuzetaka, zadovoljavajući i bio je za očekivati. Takođe je dokazano da na ovim izborima pobeđuje opozicija, dok pozicija trpi duboki gubitak samo nekoliko meseci nakon što je osvojila više od 50 % na parlamentarnim izborima. I ovo je bilo svedočanstvo o osudi obmanjujuće demagogije“, kazao je Duhanaj.

Istakao je da, Kosovo predstavlja uspešan primer demokratske zrelosti u odnosu na zemlje u regionu i šire, što je po njemu, više nego obećavajuće za budućnost, izuzev srpskih sredina na Kosovu, gde su prema njegovom mišljenju „ugušene“ demokratske vrednosti.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zoran Lutovac: „Neću ići na konsultacije sa Vučićem oko sporazuma sa Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je da neće ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko sporazuma sa Kosovom, jer nema potrebe da ih naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i javnost upoznao preko posrednika i medija.

Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije, napisao je Lutovac na svom Tviter nalogu.

Lutovac je ocenio da nije normalno da predsednik Srbije poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu